Ministerul Finanţelor: Agenţia S&P reconfirmã ratingul suveran al României şi perspectiva stabilã

Ministerul Finanţelor: Agenţia S&P reconfirmã ratingul suveran al României şi perspectiva stabilã

Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută. Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanţelor, care subliniază că decizia agenţiei este susţinută de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre, începând cu anul 2025.

Ministerul Finanţelor a precizat într-un comunicat că S&P așteaptă ca angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al UE, precum şi cele din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv (PDE), să continue să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române. Acesta este un semnal pozitiv pentru investitori, reflectând măsurile corecte luate de România pentru a combate efectele socio-economice ale crizelor recente şi pentru a asigura finanţe publice sustenabile.

Priorități ale Ministrului Finanțelor

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a subliniat necesitatea continuării reformelor, eficientizării cheltuielilor publice şi implementării soluțiilor durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului. Acesta a evidențiat importanța menținerii unei abordări temperate și concentrate pe reformele structurale și pe investițiile în infrastructură și digitalizare, pentru a asigura o creștere economică sustenabilă a României pe termen mediu.

S&P prevede că economia României va înregistra o creștere de 1,6% în anul 2024, respectiv de puțin sub 3% în medie în perioada 2025-2027. Aceste proiecții beneficiază de aportul fondurilor europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Ministerul Finanțelor a menționat că principalele factori care ar putea îmbunătăți ratingul de țară sau perspectiva includ reducerea deficitului fiscal și a datoriei publice ca pondere din PIB, precum și îmbunătățirea structurii datoriei și reducerea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale.

Riscuri care ar putea scădea ratingul de țară

Totodată, există riscuri care ar putea înrăutăți ratingul de țară sau perspectiva, cum ar fi creșterea deficitelor guvernamentale peste proiecțiile actuale pe termen mediu, care ar duce și la creșterea nivelului datoriei publice ca procent din PIB. Persistența altor dezechilibre, cum ar fi inflația ridicată sau deficitele substanțiale de cont curent, ar putea duce la o corecție macroeconomică, respectiv o creștere economică mai scăzută, potrivit S&P.

Please follow and like us:
Pin Share