Ce trebuie să știe toți pensionarii despre stagiul de cotizare pentru pensie. Ce sunt, de fapt, perioadele asimilate și perioadele necontributive care apar pe fișa de recalculare

Ce trebuie să știe toți pensionarii despre stagiul de cotizare pentru pensie. Ce sunt, de fapt, perioadele asimilate și perioadele necontributive care apar pe fișa de recalculare

Vești bune privind stagiul de cotizare pentru pensie! Noua Lege a Pensiilor a adus modificări semnificative, inclusiv cu privire la perioadele care sunt luate în evidență atunci când se determină dreptul la indemnizație pentru români.

Informații utile privind stagiul de cotizare pentru pensie. Ce trebuie să știe toți seniorii din România

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au oferit lămuriri referitoare la perioadele asimilate și cele necontributive din sistemul de pensii. Ambele sunt luate în calcul atunci când o persoană iese la pensie.

Potrivit legii, acestea sunt recunoscute drept vechime în muncă și sunt asimilate stagiului de cotizare, chiar dacă nu au fost plătite contribuții de asigurări sociale în respectivele perioade.

Însă, nu toți românii știu ce semnifică, de fapt, acestea. În categoria perioadelor asimilate se încadrează cei care urmează studiile unei facultăți din cadrul sistemului universitar din România.

Singura condiție este ca aceștia să obțină diploma de absolvire. De asemenea, perioada în care este efectuată armata este considerată vechime în muncă, influențând pensia.

Și persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului trebuie să știe că această perioadă este asimilată. În plus, aceasta este luată în calcul privind stagiul de cotizare contributiv.

Ce semnifică perioadele necontributive

În ceea ce privește perioadele necontributive, ele sunt considerate ca vechime în muncă ori stagiu de cotizare „în baza unor acte normative specifice și care vizează anumite categorii de persoane”, arată avocatnet.ro. Prin urmare, pentru acestea nu este necesară plata contribuțiilor de asigurări sociale.

Vizate sunt perioadele acceptate ale celor persecutați politic în comunism. În aceeași categorie intră și perioadele în care soțul sau soția a fost împreună cu partenerul într-o misiune permanentă în afara granițelor.

Sunt acceptate și perioadele în care un cetățean a fost în șomaj, respectiv șomaj tehnic sau cele de integrare profesională. Intervalul de timp în care o persoană a muncit în condiții speciale ori deosebite se încadrează în perioadele necontributive.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share