Este singurul cuvânt din lume pe care oamenii nu pot să-l pronunțe, indiferent de naționalitate sau limbă vorbită. E un adevărat chin să-l spui

Este singurul cuvânt din lume pe care oamenii nu pot să-l pronunțe, indiferent de naționalitate sau limbă vorbită. E un adevărat chin să-l spui

Care este singurul cuvânt din lume pe care oamenii nu-l pot pronunța, fiindcă este foarte lung și foarte complicat astfel. Este alcătuit din aproape 190.000 de litere, mai exact 189. 819 și provine dintr-o limbă de circulație internațională.

Singurul cuvânt din lume extrem de greu de pronunțat. Are 189.819 litere. Îți ia ore să-l citești

Cuvântul este din vocabularul limbii engleze și ar avea nevoie de 2 și chiar 3 ore pentru a fi citit în întregime. Face parte din categoria termenilor medicali și inclusiv medicilor le este dificil să-l rostească, să-l scrie, dar mai ales să-l memoreze.

Termenul este o denumire științifică a titinei, o proteină din corpul uman responsabilă de elasticitatea mușchilor, cunoscută și sub denumirea de conectină. Începe cu ”Methionylthreonylthronylglutaminylalanyl” și se încheie cu ”isoleucine”.

Un termen medical pune în dificultate mulți oameni

Cum s-a ajuns la un așa cuvânt lung? Explicația este că în limba engleză se permite construcția de cuvinte prin alăturarea mai multor termeni. Titina este cea mai mare proteină cunoscută până în momentul de față și este alcătuită din 34.350 de aminoacizi.

Cercetătorii au considerat că numele chimic are legătură și cu grandoarea titinei, prin urmare au decis să conțină toate componentele, printre care: methionul de 337 ori, threonyl de 2.083 ori, glutaminyl  de 724 ori, alanyl de 1.632 ori sau leucyl de 1.694 de ori. Pentru a înțelege mai bine complexitatea cuvântului, iată mai jos un filmuleț:

Cel mai lung cuvânt din literatură

Dacă vi s-a părut complicat cuvântul anterior, fiind doar o parte din el, aflați că în literatură mai există unul dificil. Este compus din 182 de litere și a fost inventat de dramaturgul grec Aristofan. Unii experți îl contestă, susținând că nu este neapărat un cuvânt.

”Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon” este numele unui fel de mâncare. Cuvântul poate fi util pentru cei care-și exersează dicția.

Cel mai lung cuvânt din limba română

Cel mai lung cuvânt din vocabularul limbii române este tot un termen medical, dar nu are peste 100 de litere, ci 44. Este vorba despre  ”PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA”, boală cauzată de inhalarea prafului de sicliu vulcanic.

Please follow and like us:
Pin Share