Este anunțul momentului pentru toți românii care au avut blocul anvelopat sau urmează. Ce se întâmplă cu cota de contribuție a asociațiilor de proprietari la reabilitarea blocurilor

Este anunțul momentului pentru toți românii care au avut blocul anvelopat sau urmează. Ce se întâmplă cu cota de contribuție a asociațiilor de proprietari la reabilitarea blocurilor

Anunț important pentru toți românii care au avut blocul anvelopat, privind cota de contribuție a asociațiilor de proprietari. În curând, o modificare așteptată de mulți locatari ar putea fi implementată.

Schimbare importantă pentru românii care au avut blocul anvelopat. Ce se întâmplă cu cota de contribuție

Conform unui proiect de lege, adoptat recent de Senat, asociațiile de proprietari ar putea scăpa de cota de contribuție la reabilitarea blocurilor. Aceasta nu poate fi mai mică de 10 la sută din costul investiției pentru lucrări.

Banii ar urma să fie acordați de la bugetul local. La ora actuală, în cazul lucrărilor de izolare termică a locuințelor, administrația publică poate împrumuta, la cerere, asociația de proprietari pentru a acoperi cota de contribuție ce revine acesteia.

Legea prevede ca sumele de bani să fie recuperate, de administrația locală, în termen de 10 ani de la finalizarea reabilitărilor blocurilor. Acum, legea s-ar putea schimba, așa cum precizam.

Cota de contribuție, ce nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor, ar putea fi acoperită integral de autorități, fără să mai fie solicitată recuperarea acesteia.

„Cota de contribuție proprie a proprietarilor/ asociațiilor de proprietari (…) poate fi asigurată integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, se arată în document, potrivit avocatnet.ro.

„Va reduce sentimentul de inechitate socială și poate conduce la deblocarea acestui program”

Modificările ar putea fi făcute pentru a crește performanța energetică a blocurilor. Printre lucrările necesare se numără reabilitare termică a anvelopei, a sistemului de încălzire, cele de modernizare/ schimbare a lifturilor, etc.

Cei care au inițiat proiectul susțin că actuala lege ar putea duce la o blocare a programului privind creșterea performanței energetice. Pentru a-și produce efectele, inițiativa legislativă trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar apoi legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

„Oferirea posibilității consiliilor locale de a prelua integral, de la bugetul local, plata cotei de contribuție datorată de asociațiile de proprietari va reduce sentimentul de inechitate socială și poate conduce la deblocarea acestui program și, implicit, la atingerea țintelor pe care România și le-a propus”, se arată în motivarea proiectului de lege.

Please follow and like us:
Pin Share