Schimbări climatice devastatoare: România ar urma să aibă 5 luni de vară

Schimbări climatice devastatoare: România ar urma să aibă 5 luni de vară

Vara s-ar putea prelungi în România, dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual. Meteorologii spun că am putea avea până la cinci luni de vară până la finalul secolului, cu un număr în creștere alarmantă de zile caniculare. Această schimbare dramatică este anticipată mai ales în sudul țării, unde temperaturile ridicate vor deveni mai persistente.

Perioadele de caniculă se prelungesc

Se așteaptă ca perioada estivală să se extindă, începând cu luna mai și continuând până la finalul lunii septembrie. Specialiștii anticipează că, în scenariul cel mai pesimist, luna septembrie va continua să înregistreze temperaturi de peste 35 de grade Celsius, iar lunile de primăvară precum mai și, posibil, octombrie, vor avea tot mai des temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius.

Impactul înmulțirii zilelor caniculare asupra agriculturii și mediului

Valurile de căldură nu doar că extind durata verii, dar au și efecte profunde asupra agriculturii, punând în pericol siguranța alimentară. Acestea agravează seceta, epuizează resursele de apă și cresc riscul incendiilor de vegetație. De la anul 1958 și până în 2023, temperatura medie anuală în România a crescut cu aproximativ 2,1 grade Celsius, o rată de încălzire cu 0,3 grade Celsius mai mare decât media globală.

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor furnizate de serviciul Copernicus.

Please follow and like us:
Pin Share