Pragul financiar pe care, dacă îl depășești, ești considerat bogat. De la această sumă în conturi vine ANAF-ul peste tine. Ce verificări se fac și ce urmăresc inspectorii

Pragul financiar pe care, dacă îl depășești, ești considerat bogat. De la această sumă în conturi vine ANAF-ul peste tine. Ce verificări se fac și ce urmăresc inspectorii

Pe data de 28 iunie 2023 a intrat în vigoare un ordin prin care persoanele fizice cu averi mari (PFAM) sunt luate în vizor de ANAF. Mai departe, intervine Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice (DGCVPF) care folosește un chestionar pentru monitorizare.

Oamenii cu averi mari, în vizorul ANAF

Potrivit reglementărilor, persoanele fizice cu averi mari (PFAM) care dețin o avere estimată la peste 25 de milioane de euro sunt considerate bogate. Ordinul a intrat în vigoare în data de 28 iunie 2023.

„Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro”, conform reglementării din ordinul 920/2023.

Așadar, această avere cuprinde bunuri imobile, bunuri mobile și active financiare. Mai mult, grupul PFAM include, pe lângă persoanele în cauză, soți, soții și rude, afini până la gradul al doilea, potrivit avocatnet.ro.

În acest sens, ANAF va trimite o notificare persoanelor care fac parte din acest grup, în care se oferă detalii despre criteriul de avere îndeplinit și elementele patrimoniale estimate, notează sursa citată.

La intervale de trei ani se va face actualizarea grupului pentru a putea include noile persoane care îndeplinesc criteriul. La fiecare șase ani se va face, din nou, această procedură, însă pentru eliminarea celor care nu se mai încadrează în acest segment.

Chestionarul pentru evaluarea averii și a planurilor fiscale

Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice (DGCVPF) foloseste un nou instrument pentru a monitoriza și reglementa situația fiscală a persoanelor fizice cu averi mari. Acest instrument este, de fapt, un chestionar detaliat.

În cadrul acestei analize se vor solicita date asupra fluctuației averii, adică date despre tendințele de creștere, conservare sau descreștere a bunurilor imobile, mobile și a activelor financiare, scrie sursa citată.

Instituțiile vor analiza, prin intermediul chestionarului, evoluția și valoare investițiilor, dar și tipurile de investiții. Oamenii vor fi întrebați despre licențe, ambarcațiuni, aeronave, criptomonede, NFT-uri, obiecte de artă sau lux.

În continuare, prin intermediul acestui instrument se vor analiza și investițiile în active financiare, fluctuația datoriilor, creanțelor și veniturilor. Mai mult, instituțiile sunt interesate și de domeniile viitoare de investiții, schimbarea rezidenței fiscale și gradul de încredere în ANAF.

Please follow and like us:
Pin Share