Retragerea unui zeu! Zece recorduri, din cariera lui Rafael Nadal, care vor fi greu de doborât

Retragerea unui zeu! Zece recorduri, din cariera lui Rafael Nadal, care vor fi greu de doborât

Rafa Nadal se retrage din tenis, la finalul lunii viitoare. Va mai juca doar în Cupa Davis, la Malaga, între 24 și 26 noiembrie. Moștenirea lui, în istoria sportului alb, va merge însă dincolo de statistici și titluri.

Recorduri care arată de ce a fost unic în tenis

Cu toate acestea, dacă peste câteva decenii oamenii, care nu au avut privilegiul de a fi martorii carierei spaniolului, îi vor consulta cifrele, vor înțelege de ce spaniolul a fost unic. Realizările sale ar putea rămâne mult timp ca recorduri. Iată cele zece performanțe care vor fi greu de doborât.

Săptămâni consecutive în top 10

Nici măcar accidentările nu l-au împiedicat pe Rafa să părăsească clubul select al primilor 10 jucători ai lumii, timp de aproape 18 ani. Spaniolul a petrecut un total de 912 săptămâni consecutive în top 10 ATP. A stat acolo din 25 aprilie 2005 până în martie 2023.

Cele mai multe titluri câștigate la un turneu de Grand Slam

Numele său va fi întotdeauna legat de Roland Garros. Pare imposibil ca cineva să câștige mai mult de 14 titluri la un singur turneu de Grand Slam. Dominația sa pe zgură, la Paris, reprezintă una dintre cele mai mari performanțe din istoria sportului.

Sezoane consecutive în care a câștigat cel puțin un Grand Slam

O dovadă suplimentară a consecvenței sale în elită este faptul că a câștigat cel puțin un titlu de Grand Slam, timp de zece ani. Între 2005 și 2014, spaniolul și-a adjudecat anual măcar un turneu major. A avut apoi doi ani de secetă, în 2015 și 2016, iar al treilea din cariera sa, fără un titlu de această anvergură, a fost 2021.

Mai mult de 10 titluri în patru turnee diferite

O dominație atât de copleșitoare cum a avut Nadal pe zgură nu a avut nimeni. El este singurul jucător de tenis care a câștigat cel puțin 10 titluri la patru evenimente de cel mai înalt nivel: Roland Garros (14), Barcelona (12), Monte Carlo (11) și Roma (10).

Seria de meciuri consecutive câștigate pe o suprafață

Pentru o lungă perioadă de timp, Igor Andreev a fost ultimul om care l-a învins pe Nadal într-un meci pe zgură. Rusul a reușit acest lucru la turneul de la Valencia, în 2005, iar din acel moment și până când a pierdut în finala turneului de la Hamburg, în 2007, Rafa nu a mai pierdut niciun meci pe zgură. Au fost 81 de meciuri consecutive câștigate pe această suprafață.

Titluri pe zgură

Va îndrăzni cineva să conteste domnia eternă a lui Nadal pe zgură? Pentru a face acest lucru, se confruntă cu multe provocări, iar una dintre cele mai notorii ar fi să câștige mai multe titluri decât spaniolul în turneele jucate pe zgură. Rafa are un total de 63, o cifră aproape utopică.

Singurul jucător capabil să câștige toate titlurile majore pe zgură într-un singur sezon

Mulți consideră că cea mai bună versiune a lui Rafa a fost, cel puțin în 2010, inabordabilă pe suprafața sa preferată. Spaniolul a câștigat turneele de la Monte Carlo, Madrid, Roma și Roland Garros, și a făcut-o cu o superioritate uluitoare. A cedat doar două seturi; unul împotriva lui Gulbis, în semifinalele turneului italian, și celălalt la Madrid, în semifinalele cu Almagro.

Cel mai tânăr jucător de tenis care a câștigat Grand Slam-ul de aur

Meritul lui Rafa de a sparge toate barierele posibile în ceea ce privește triumful timpuriu este reflectat în acest fapt. La doar 24 de ani, spaniolul avea deja în palmares patru turnee majore. Totuși, acesta este recordul cel mai amenințat pe termen scurt. Carlos Alcaraz va avea două oportunități la Australian Open pentru a-l doborâ. Dacă jucătorul din Murcia va câștiga ediția din 2025 sau 2026, el îi va smulge această onoare compatriotului său.

Singurul jucător cu 10 sau mai multe titluri într-un sezon înainte să împlinească 20 de ani

Este din ce în ce mai dificil să găsești tineri jucători de tenis care să intre în elită la o vârstă fragedă și care să aibă capacitatea de a câștiga la fel de regulat cum a făcut-o Rafa în 2005. A fost campion în acel an la Costa do Sauipe, Acapulco, Monte Carlo, Barcelona, Roma, Roland Garros, Bastad, Stuttgart, Canada, Beijing și Madrid.

Cele mai multe titluri în Cupa Davis în Era Open

Deși este adevărat că împarte această onoare cu John McEnroe, cert este că cele 5 titluri de Cupa Davis câștigate de Rafa îl plasează în fruntea clasamentului. Spaniolul a participat la tururile de calificare, câștigate de Spania în 2004, 2008, 2009, 2011 și 2019. El va avea ocazia, în 2024, să conducă singur acest capitol.

Rafa Nadal are în total 92 de titluri ATP şi este medaliat cu aur la Jocurile Olimpice. El a câștigat 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 la Roland Garros, între 2005 şi 2022. Cariera lui înseamnă 1080 de victorii și 227 de înfrângeri. El a câștigat din tenis 134.946.100 de dolari.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share