Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a votat împotrivă. Decizia care ar putea schimba totul

Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a votat împotrivă. Decizia care ar putea schimba totul

Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a votat împotrivă. Decizia care ar putea schimba totul. Subiectul a fost dezbătut intens la nivel internațional, dar care este concluzia?

Ce se mai știe despre trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a dezvăluit ce hotărâre a fost luată, în realitate

Ce se mai știe despre trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a dezvăluit ce hotărâre a fost luată, în realitate. Comisia Europeană a realizat un sondaj în rândul oamenilor pentru renunțarea la acest sistem.

Majoritatea cetățenilor au votat pentru a nu se mai produce schimbarea de două ori pe an, considerând că este inutilă. Cu toate acestea guvernele statelor membre nu au reușit să ajungă la un consens în această privință.

Unele națiuni au votat pentru păstrarea orei standard, în timp ce altele au dorit să rămână tot anul pe ora de iarnă. Au existat și locuri care au vrut să rămână tot anul pe ora de vară, iar unele au dorit să se facă trecerea la ora de iarnă și la cea de vară.

Așa se face că Parlamentul European nu a reușit să ajungă la o concluzie concretă. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că propunerea rămâne pe masa Uniunii Europene pentru perioada următoare.

Mai exact, cele 27 de state membre trebuie să se pună de acord legat de eliminarea schimbării orei. În prezent, în România se recurge la această schimbare. Trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024.

Ce a decis, de fapt, Parlamentul European

„Comisia Europeană a făcut un sondaj, mulți oameni au spus că nu vor să mai trecem de la ora de iarnă la ora de vară și invers, CE a făcut o propunere în acest sens, însă guvernele statelor membre nu s-au putut pune de acord. 

UE nu decide și nu poate decide niciodată nimic împotriva țărilor membre, fiindcă deciziile la nivelul UE sunt luate în Parlamentul European de o majoritate, iar noi, în Parlamentul European am spus că am dori să nu se mai facă această trecere.

În PE a existat o majoritate, însă guvernele statelor membre au blocat acest lucru, deci iată că UE voia să facă, potrivit voinței statelor membre, însă guvernele s-au opus, iar lucrurile rămână la fel”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, la Digi24, conform dcnews.ro.

România, țara care continuă să treacă la ora de iarnă

România se numără printre țările care a decis că va continua să treacă la ora de iarnă, în ultimul weekend din luna octombrie. Românii vor da ceasurile cu o oră înapoi, ceea ce înseamnă că ora 04:00 devine ora 03:00.

Fenomentul prelungește noaptea și vine cu o oră suplimentară de somn, în schimb ziua va fi mai scurtă. Așadar, se va întuneca mai devreme. Schimbarea orei a fost introdusă pentru prima oară pe teritoriul nostru în anul 1932.

Sistemul nu a funcționat tot timpul, ci cu unele intermitențe de-a lungul decadelor. Teritoriul românesc face parte din fusul orar al Europei de Est. Datorită acestui fus orar, ora exactă din România va fi identică cu cea din Moldova, Bulgaria, Ucraina, Estonia, Grecia și Finlanda.

Please follow and like us:
Pin Share