Leguma din România care a început să meargă direct la export. Suntem în top 3 producători din Europa, dar străinii vor să cumpere numai de la noi. Spaniolii, nemții și italienii sunt înnebuniți după gustul ei

Leguma din România care a început să meargă direct la export. Suntem în top 3 producători din Europa, dar străinii vor să cumpere numai de la noi. Spaniolii, nemții și italienii sunt înnebuniți după gustul ei

Străinii sunt mari amatori de varză din România, țară care se află în topul producătorilor din Europa, fiind pe locul trei. Dar, în acest an, seceta și temperaturile extreme, combinate cu dificultatea piețelor de desfacere, le aduc mari probleme producătorilor.

Producătorii, asociați în cooperativă

La Lungulețu, comună cunoscută pentru recoltele mari de cartofi și de varză, remorcile și căruțele încărcate la refuz cu varză se pot vedea peste tot. Ultima recoltă pe anul acesta a fost strânsă și pleacă de la producători cu 1,5 lei pe kilogram. Va trece prin mai multe mâini și va ajunge în diferite orașe din țară, unde negustorii o vând cu un preț de patru ori mai mare.

Producătorii de varză din Lungulețu spun că au nevoie de spații de depozitare, cu temperatură controlată. Astfel, și-ar păstra legumele și fructele și ar putea încheia contracte cu marii actori din retail.

Altfel, ce nu se vinde se aruncă. La Lungulețu, producția de pe terenurile celor aproximativ 1.000 de agricultori ajunge la aproximtiv 100.000 de tone de varză anual. O parte din fermieri s-au asociat în cooperativă, cu 870 de membri, pentru a-și limita pierderile.

Se exportă în Germania,  Spania, Italia

„Pentru o singură varză sau pentru un singur cartof, ne dă tot tirul înapoi retur”, spune Ionuț Lăscaie, președintele Cooperativei Agricole Produs în Dâmbovița, referindu-se la dificultatea de a lucre cu marile lanțuri de magazine, potrivit Euronews.

„Atunci singura noastră variantă este aceea de a procesa, de a amabala și sigur de a căuta piețe nu numai în România, ci și în afara țării. În acest moment, exportăm în Germania, în Spania se exportă foarte mult, în Anglia, Italia și Franța. Acestea sunt țările în care murăturile din România au cea mai mare pondere de vânzare”, afirmă Lăscaie.

În privința verzei procesate, aproximativ 10% merge la export. Sunt foarte puțini cei care au instalații pentru procesare în Lungulețu sau în Slobozia Mare, sat vecin, iar ce produc este insuficient pentru retail.

Sunt situații însă în care, din cauza prețului mic și a pieței care este supraofertată cu varză, pentru că fermierii și-au extins suprafețele cultivate, dar și datorită importurilor, varza timpurie să fie chiar aruncată la gunoi.

„Nu interesează pe nimeni munca noastră”

Intermediarii care oferă un preț mic la poarta fermei completează acest tablou nefavorabil producătorilor de varză românească, potrivit agrointel.ro.

„Singura rezolvare este să băgăm tocătoare în ea, altădată să aprecieze munca legumicultorilor să mănânce din aceea de plastic adusă din afară. Nu interesează pe nimeni munca noastră și banii pierduți pentru înființarea culturii că de profit nu mai vorbim. Noi o dăm cu 50 de bani pe kilogram și în piață este de cinci chiar șase ori mai mult adică 2,5 – 3 lei. În magazin nu mai vorbim, că poate ajunge și la 5-6 lei pe kilogramul”, a comentat un fermier, potivit sursei citate.

Pe de altă parte, seceta a afectat producția de varză, o parte din recolte fiind compromise. S-a ajuns astfel la o producție de numai 25.000 kg/ha.

Anul trecut, în județul Suceava, pe o suprafață de 1.796 hectare s-au produs 28.600 kg/ha de varză, potrivit money.ro. În România se produc peste 600.000 de tone de varză annual, care se și exportă în țări ca Germania, Italia sau Spania.

Please follow and like us:
Pin Share