Limba din Europa care se aseamănă cu româna. E vorbită la peste 3.000 de km depărtare și se folosește zilnic. Cum se spune la nepot, eroi sau cap

Limba din Europa care se aseamănă cu româna. E vorbită la peste 3.000 de km depărtare și se folosește zilnic. Cum se spune la nepot, eroi sau cap

O limbă din Europa se aseamănă foarte bine cu româna. Se vorbește la peste 3.000 de km depărtare, iar românii o pot învăța foarte ușor datorită cuvintelor comune. Face parte tot din categoria limbilor romanice, adică derivă istoric din latină.

Ce limbă din Europa aduce foarte bine cu româna

Limba română nu este una de circulație internațională, dar are în vocabular o mulțime de cuvinte care se înrudesc cu altele specifice altor popoare, din întreaga lume, inclusiv din continentul european. Un creator de conținut de pe TikTok a demonstrat ce similitudini sunt între limba română și limba catalană.

Limba catalană este vorbită în diferite zone din Spania, dar și din Franța, Andorra și Italia. Pe TikTok a devenit viral un filmuleț în care un utilizator intitulat @cabrafotuda a ieșit în stradă și s-a consultat cu oameni care cunosc ambele limbi.

Prin gestul său, creatorul de conținut a dovedit asemănările lingvistice și a lăsat uimită multă lume. De exemplu, la nepot, în catalană se spune ”nebot”, la eroi se spune aproape identic, ”herois”, iar pentru cap, nas sau foc se păstrează aceeași formă ca în limba română.

”Sunt mai mult sau mai puțin în aceeași limbă”, a detaliat tiktoker-ul după ce a continuat să facă schimb de cuvinte cu interlocutorii săi pentru a face clare asemănările dintre catalană și română. Ce reacții au avut oamenii care au vizionat filmulețul?

Limba catalană se aseamănă foarte bine cu limba română

Unii români au observat posibilitatea de a evolua profesional și au comentat: ”Așa pot să pun în CV-ul meu că vorbesc limba catalană”. Un altul, uimit de cât de bine se aseamănă catalana cu româna a scris că: ”Ce înfricoșător de asemănătoare sunt cele două limbi”.

De cealaltă parte, unele persoane au considerat că trebuie investigate mai amănunțit legăturile istorice și culturale, astfel încât să se creeze o mai bună interacțiune pe viitor, posibilitatea de creștere a forței de muncă sau creării unor parteneriate culturale.

Dincolo de catalană, tot în Europa mai sunt limbi similare cu limba română și: limba spaniolă, limba italiană, limba franceză, limba portugheză, acestea fiind principale, dar mai există cuvinte înrudite și în limba sârbă, bulgară, ucraineană sau maghiară.

De altfel, este binecunoscut faptul că există o țară învecinată unde limba română se vorbește perfect, dincolo de influențele rusești, din ultimii ani, anume Republica Moldova. Deși dialectul este diferit, mulți basarabeni nu și-au uitat rădăcinile.

Please follow and like us:
Pin Share