Județul din România care stă pe o comoară uriașă. Ar putea să scape definitiv de problema sărăciei

Județul din România care stă pe o comoară uriașă. Ar putea să scape definitiv de problema sărăciei

Deși județul Botoșani este unul din cele mai sărace din România, o sursă de dezvoltare economică se află chiar în subsolurile sale, unde se află nisip cuarțos, cel mai fin de acest fel din Europa, care se folosește în industria sticlei.

Potențialul zăcămintelor naturale

Botoșani, județ aflat în nordul Moldovei, este unul din cele mai dezavantajate județe din punct de vedere economic. După 1989, mare parte din industrie s-a prăbușit și foarte mulți tineri au plecat să-și caute în altă parte un trai mai bun.

Cu toate acestea, există aici resurse naturale care ar putea revigora zona, din punct de vedere economic. Județul are un potential de dezvoltare datorită unor zăcăminte care sunt la mare căutare în industrie.

Unul din ele este nisipul cuarțos, care se folosește în industria sticlei, și care a stat la baza industriei de profil în toată țara. La Dorohoi existau renumitele fabrici de sticlă în perioada comunistă. Importante rezerve de nisip cuarțos au fost scoase în evidență cu ocazia prospecțiunilor făcute în anii 70 în zona comunei Hudești, la 61 kilometri de municipiul Botoșani, scrie Adevărul.

Aceste resurse au fost exploatate cu succes în industria de dinainte de 1989. Potivit specialiștilor, straturile de nisip cuarțos s-au format cu zeci de milioane de ani în urmă, pe fundul nisipos al ceea ce a fost Marea Sarmatică, o mare continental închisă, care acoperea și teritoriul României de astăzi.

Aur pentru industria comunistă

„Este o cantitate mare de nisip. Greu de estimat. El provine din fundul de nisip al vechii Mări Sarmatice, care acoperea întreaga regiune”, a declarat profesorul Gheorghe Apătăchioaiei, potrivit sursei citate. Nisipul cuarțos din județul Botoșani este la mare căutare în industria sticlei, pentru fabricarea celor mai fine cristale, cum ar fi cele de Boemia.

„Din analizele care s-au făcut în perioada comunistă, atunci când au fost descoperite zăcămintele, reiese că sunt cele mai bune nisipuri cuarţoase din Europa. Din ele se pot face cele mai bune obiecte în industria sticlei. Sunt o adevărată bogăţie”, adaugă Apătăchioaiei.

„Conţin cuarţ în proporţie de 97%. În zăcământ aceste nisipuri conţin 80% cuarţ, dar prin tratamentele care se fac de obicei la exploatare se ajunge la acea valoare de puritate menţionată. Totodată, conţine o cantitate foarte mică de trioxid de fier, ceea ce le face cu adevărat speciale şi valoroase. Au o granulație perfectă”, explică și  Viorel Atomei, primarul comunei Hudești.

Industria comunistă a exploatat nisip cuarțos și din zăcămintele din Miorcani, tot în județul Botoșani, care au fost descoperite de geologul Gheorghe Bâgu, în anii 50. Privatizările făcute după 1990 în industria extractivă de nisip cuarțos nu au avut succes, soldându-se cu un eșec, după zece ani, concomitent și cu închiderea fabricilor de sticlă de la Dorohoi.

Importante zăcăminte de ghips lăsate de izbeliște

Totodată, județul Botoșani are importante zăcăminte de ghips, în comuna Păltiniș. Potivit autorităților, acestea ajung până peste Prut, pe teritoriile Ucrainei și Republicii Moldova.

„Rezerva de gips se preconiza că ar putea fi exploatată pentru mai mult de 100 de ani, iar ca puritate este unul dintre cele mai pure zăcăminte din Europa, cu o puritate de 98,7%. Au vrut să facă și fabrică de procesare a ghipsului la Darabani. dar a venit Revoluția și s-a terminat totul”, potrivit lui Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș. Nu și în Republica Moldova și Ucraina.

„În Republica Moldova se exploatează. Se vede de la noi fabrica. Şi nu numai moldovenii. Pe aceeaşi direcţie şi Moldova şi Ucraina este valorificat. În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc”, adaugă edilul.

Please follow and like us:
Pin Share