Sokba kerül a havi ellátás a szeretetotthonban, mégis szükség van a szolgáltatásra

Sokba kerül a havi ellátás a szeretetotthonban, mégis szükség van a szolgáltatásra

Az Erdélyi Református Egyházkerület kezdeményezésében, a magyar állam támogatásával megvalósult, tavaly májusban felavatott otthonba először a Diakónia Keresztyén Alapítvány Idősgondozó Ágazata költözött be, majd lassan helyet kapott itt az ágazat többi, támogató jellegű szolgáltatása is: a nyugdíjasklub, az Alzheimer-kávézó, illetve a gyászcsoport.

Idén júliustól megkezdődött az alkalmazottak felvétele, illetve a szolgáltatás minisztériumi akkreditációjának igénylése, ami gyorsan megtörtént: a bizottság először megadta a három hónapra érvényes ideiglenes működési engedélyt, de jóval annak lejárta előtt már a végleges engedély jóváhagyáshoz szükséges ellenőrzéseket is elvégezték.

Megkapták a maximális pontszámot, a napokban meg is kell érkeznie az engedélynek

– tájékoztatott Tóth Anna lelkész, az idősgondozásért felelős ágazat vezetője, a Szilvássy Carola Otthon igazgatója.

Az idősotthonban összesen 80 férőhely van: 34 a fennjáró, magukat ellátni képes idősek számára, illetve 46 személyt tudnak fogadni az ápolóotthon-részlegen. Ez egy elkülönített szárnyban található, ahol a magatehetetlen vagy demens betegeket helyezik el. Egyágyas szobákban a fennjáró demens betegek kapnak helyet. Itt minden hely betelt – tudtuk meg, sőt, már a várólistán is tizennégyen vannak, ami nem csoda, tekintve, hogy

az állam az ilyen idősek elhelyezésére nem tud megoldást nyújtani, csak nagyon kevés magánintézmény fogadja be őket.

Az egyházi fenntartású intézményben a hozzátartozók joggal remélhetik, hogy szeretteiket emberhez méltó bánásmódban részesítik, azaz erőszak és megalázás nélkül gátolják meg, hogy eltávozzanak, ha éppen az jutna az idős személy eszébe, ami egy demens betegnél nem ritka eset.

A gyógyszerek mellékhatásai, a napszakok szintén befolyásolják az ott ápoltak hangulatát, cselekedeteit – végtelen türelemre van szükség a munkatársak részéről.

Az idősotthon összesen 47 fős személyzettel működik – ennyi föltétlenül kell is a szociális intézmények minőségi ellátását előíró törvény szerint –, így tudja biztosítani a szakszerű ellátást, étkeztetést, fodrászt, foglalkoztatást, animátorokat. Egyébként a vonatkozó jogszabályok szerint a befizetések 80 százalékát a személyzetre kell fordítani, a működtető a maradék 20 százalékból tarthatja fenn a szolgálat egyéb kiadásait: étkeztetés, fogyóanyagok, közköltségek, épület-karbantartás.

Mivel a szeretetotthonnak önfenntartónak kell lennie, a szolgáltatás árában is meglátszik a színvonal:

a fennjárók esetében 4600 lejbe kerül a havi ellátás, a demens vagy magatehetetlen betegek után 6200 lejt kell befizetniük a hozzátartozóknak.

A székelyföldi keresethez viszonyítva ezek rendkívül magas összegnek tűnnek, de az igazgatónő elmondta: az állam a magánintézményeket nem, de a rászorulókat támogatja, és ők mindenkinek elmagyarázzák, hogyan is lehet megszerezni azokat a juttatásokat, amelyre jogosult egy-egy idős. Így

ha valaki olyan állapotban van, hogy személyi gondozóra szorul, de intézményben helyezik el, akkor 2200 lej jár neki (egy nettó minimálbér), ha az első rokkantsági fokozatba sorolják be, akkor további hozzávetőlegesen 700 lejre jogosult,

ezen felül a nyugdíját is bele lehet számítani a befizetendő összegbe és máris jóval kevesebb önrész terheli a családot.

Jelenleg 60-an vannak az intézményben, a fennjáró időseknek fenntartott részlegen még 20 személyt tudnak fogadni. A bentlakók többsége sepsiszentgyörgyi, de Hargita, Brassó és Kolozs megyéből is vannak ellátottjaik – közölte Tóth Anna.

Please follow and like us:
Pin Share