Cât a ajuns să coste un carnet CEC de dinainte de Revoluție. Ai putea să faci bani frumoși dacă mai ai așa ceva acasă

Cât a ajuns să coste un carnet CEC de dinainte de Revoluție. Ai putea să faci bani frumoși dacă mai ai așa ceva acasă

Un carnet CEC de dinainte de Revoluție se poate vinde cu bani frumoși. Unii români au păstrat aceste carnete iar acum, la peste trei decenii de când au dispărut de pe piață, sunt căutate de colecționari.

Cele mai scumpe, cu filele necompletate

După ce au dispărut de pe piață, după 1989, carnetele CEC sunt căutate de colecționari care sunt dispuși să plătească diverse sume de bani pentru ele. Așa se face că cei care au păstrat de-a lungul anilor aceste carnete CEC, acum fără nici o valoare, le vând pe diferite site-uri specializate.

Spre exemplu, pe Okazii, aceste carnete se vând cu prețuri care pornesc de la 22 de lei dar care pot depăși 150 de lei.Uneori și mai mult, în funcție de starea carnetului CEC sau de alte aspecte pe care colecționarii le caută. Spre exemplu, cele mai scumpe carnete CEC sunt cele care au filele necompletate, potrivit Cancan.

Carnete pentru mașină, la mare căutare

Printre cele mai căutate carnete CEC se numără cele care le permiteau oamenilor să-și cumpere o mașină, mai în toate cazurile banala Dacia 1300, care se vindea de altfel la un preț exorbitant pentru oamenii de rând.

În anii comunismului, carnetele CEC reprezentau o modalitate pentru români de a pune un ban deoparte. Casa de Economii și Consemnațiuni, cum a fost denumită începând cu 1948, era instituția care administra banii românilor.

Regimul comunist urmărea ca populația să aibă un soi de educație financiară, propovăduind chibzuiala, economiile și traiul cumpătat.

De banii depuși de populație se folosea, firește, statul, așa că ideea de a-i convinge pe oamenii muncii să facă economii a ajuns și în rândurile elevilor. Ba chiar și nou născuților li se ofereau carnete CEC cu depuneri de 100 de lei, cu ocazia Zilei Mondiale a Economiei, la 31 octombrie.

„Azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui”

În cadrul educației financiare făcute în școli, regimul comunist chiar a inscripționat pe ultima copertă a caietelor școlare celebrul „azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui”. Un soi de publicitate în toată regula, la sfârșitul anilor 70, pentru un produs bancar, dar nu „capitalistă”, ci însoțită de sfaturi pe potriva „eticii și echității socialiste”.

Mai târziu, în anii 80, în Agenda Profesorului diriginte, care era editată de CEC, se putea citi despre „instrumente de economisire pentru elevi”, identificată de Asociația Muzeul Jucăriilor din București.

„Urmărind deprinderea copiilor cu economia şi ţinând seama de faptul că aceştia nu au venituri proprii, Casa de Economii şi Consemnaţiuni a introdus instrumente de economisire specifice vânstei lor, pe care se pot economisi sume foarte mici (1 leu, 2 şi 5 lei)”. Era vorba de „foaia de economii si timbre de economii”.

„Foaia de economii a fost astfel concepută, încât pe ea să se poată lipi, alături de un timbru tipărit, alte 24 de timbre cu valori de 1 leu ori de 2 lei. Când o foaie este completată total, sau parţial cu timbre, în cazul în care posesorul nu doreşte s-o mai păstreze, el poate solicita fie restituirea ban¡lor fie eliberarea în locul foii, în cazul în care s-au economisit cel puţin 25 de lei, a unui libret de economii, pe care se pot economisi ,în continuare alte sume.

Foile şi timbrele de economii se pot procura de elevi de la unităţile C.E.C., de la unităţile poştale şi de la mandatarii C.E.C din şcoli (profesori sau învăţători). Restituirea banilor economisiţi pe aceste foi de economii se efectuează de unităţile C.E.C., de unităţile poştale şi de cadrele didactice care coordonează activitatea de cultivare a spiritului de economie la elevi”

Please follow and like us:
Pin Share