A rovásírástól a grófnő emlékéig

A rovásírástól a grófnő emlékéig

A székely rovásírás emlékei a Teleki Tékában című kamarakiállításra várják az érdeklődőket a könyvtár nagytermébe október 15-től. 1598-ban készült el Telegdi János Rudimenta priscae Hunnorum linguae… (A hunok régi nyelvének elemei…) című munkája, amely a használatból kiszoruló, feledésre ítélt székely írás (rovásírás) betűit és használatának módját az érdeklődés középpontjába állította. A mű hatásaként a 17-18. században a protestáns és katolikus körökben divattá vált ismerni ezt az írásmódot.

A székely írásnak a Teleki-Bolyai Könyvtár gyűjteményeiben fennmaradt kéziratos és nyomtatott emlékeiből állították össze e minikiállítást, amely október végéig lesz megtekinthető.

A Nyitott könyvespolc program keretében bevitt könyvekből válogathatnak az érdeklődők október 16-án, szerdán 15-17 óra között a Teleki Téka árkádjai alatt levő polcokról. A Nyitott könyvespolc projekt által a Teleki Téka több mint 10 éve járul hozzá a könyvek körforgásához;

a könyvtár kapuja alatti könyvespolcra bárki bármikor beviheti megunt, de jó állapotban lévő könyveit, illetve elviheti onnan azokat a köteteket, amelyek hiányoznak otthoni könyvespolcáról.

A grófnő emlékezete címmel különleges tárlatvezetést tartanak október 17-én, csütörtökön 17 órától. Iktári Bethlen Zsuzsanna, Teleki Sámuel feleségének személyiségét, mindennapjait mutatja be a róla írt gyászbeszédek, visszaemlékezések alapján, illetve a grófnő könyvtáráról mesél a kiállítás kurátora, Lázok Klára.

Please follow and like us:
Pin Share