Acesta este animalul care are cel mai mare creier. Are un mod ciudat de a dormi și foarte puțini oameni l-au văzut

Acesta este animalul care are cel mai mare creier. Are un mod ciudat de a dormi și foarte puțini oameni l-au văzut

Acesta este animalul care are cel mai mare creier. Are un mod ciudat de a dormi și foarte puțini oameni l-au văzut. O perioadă extrem de lungă a fost vânat pentru carnea şi grăsimea sa, produse cu un rol important în economia casnică.

Așa arată mamiferul cu cel mai mare creier. Specialiștii spun că are un fel bizar de a dormi, a fost observat de puține persoane

Așa arată mamiferul cu cel mai mare creier. Specialiștii spun că are un fel bizar de a dormi, a fost observat de puține persoane. Oamenii de știință au rămas captivați de această specie care trăiește în adâncuri.

Un studiu realizat în anul 2008 a dezvăluit cum dorm balenele și delfinii. Cașalotul, balena care a inspirat romanul „Moby Dick”, a atras atenția tuturor datorită felului său de a se odihni. Comportamentul său este unul neobișnuit.

Cercetătorii au descoperit că acești cașaloți respiră adânc și se scufundă în apă atunci când simt nevoia de somn, uneori ajungând chiar și la 13 metri adâncime. Se aranjează într-o poziție verticală pentru a dormi.

Aceștia obișnuiesc să doarmă liniștiți în grupuri de 5 sau 6 mamifere, cel mai probabil pentru protecție. Oamenii de știință au mai descoperit că nu respiră și nu se mișcă deloc în timpul acestor reprize de somn.

Mai mult decât atât, animalul care are cel mai mare creier fascinează nu doar legat de postura verticală de somn, ci și din alte puncte de vedere. Potrivit iflscience.com, cașalotul petrece doar aproximativ 7% din timpul său dormind.

Imagini surprinse cu somnul cașaloților

Cașaloții au fost observați de foarte puține persoane de aproape, mai ales în timpul somnului. Unele dintre fotografiile realizate de-a lungul timpului au fost făcute de fotograful francez Stephane Granzotto, în anul 2017.

Artistul documenta la acea vreme această specie în Mediterana pentru cartea sa despre aceste creaturi, când a dat peste mamifere când dormeau. Imaginile au surprins comportamentul cașaloților în sălbăticie.

Pe de altă parte, puii de balenă se pot odihni în timp ce mamele lor înoată, trăgându-i în spate. Cercetătorii au descoperit că în prima lună de la naștere, la balenele ucigașe, mamele și puii renunță la somn și se mențin non-stop în mișcare.

În altă ordine de idei, cașaloții (sperm whales/physeter macrocephalus) sunt cele mai mari balene cu dinți. Au un cap enorm și cel mai mare creier dintre toate animalele de pe Pământ, scrie publicația Livescience.

Numele de „sperm whales” vine de la primele baleniere care au confundat uleiul vâscos găsit într-un organ din capul acestor balene cu sperma, spune Zoological Society of London (ZSL). Sunt singura specie care mai este în viață din genul Physeter.

Sunt mai apropiați de delfini decât de balene, de-a lungul vremiii fiind vânați pentru uleiul de spermanțet care era folosit la iluminatul cu lămpi, la fabricarea lumânărilor, cosmeticelor și la producerea altor produse. În prezent, vânătoarea de balene e interzisă în mai multe țări.

Please follow and like us:
Pin Share