Suedia solicită ca UE să clasifice corpul Gardienilor Revoluției drept o organizație teroristă

Suedia solicită ca UE să clasifice corpul Gardienilor Revoluției drept o organizație teroristă

Suedia a solicitat ca Uniunea Europeană să clasifice corpul Gardienilor Revoluției din Iran drept organizație teroristă. Conform premierului Ulf Kristersson, această cerere a luat naștere după ce gruparea a desfășurat mai multe atacuri împotriva unor ținte israeliene din Suedia pe care Stockholmul le atribuie Iranului.

 

Iranul încearcă să recruteze membri ai bandelor criminale din Suedia

 

Agenția de informații a Suediei, Sapo, a acuzat Iranul că ar încerca să recruteze membri ai bandelor criminale suedeze, pentru a comite „acte de violență” împotriva intereselor israeliene și a altor interese din Suedia.Totuși, Teheranul a negat aceste acuzații, conform AGERPRES.

 

„Dorim ca Suedia să abordeze serios, împreună cu alte ţări din UE, legătura incredibil de problematică dintre corpul Gardienilor Revoluţiei islamice şi rolul său distructiv în regiunea Orientului Mijlociu, dar şi acţiunile sale crescânde în diferite ţări europene, inclusiv Suedia”, a declarat Kristersson pentru cotidianul Expressen.

 

Corpul Gardienilor Revoluţiei islamice este formată din ofițeri care ocupă poziții importante în cadrul guvernului de la Teheran. „Singura opţiune rezonabilă (…) este ca noi să realizăm o clasificare comună a teroriştilor, astfel încât să putem acţiona mai larg decât cu sancţiunile care există deja”, a adăugat el.

 

Suedia a fost vizată în ultimul timp de mai multe atacuri teroriste

 

La începutul lunii octombrie, ambasada Israelului din Suedia a fost vizată de focuri de armă, care nu au produs victime. Alte incidente asemănătoare s-au produs în apropierea ambasadei la începutul războiului din Fâșia Gaza, în octombrie 2023.

 

În februarie, în apropierea ambasadei a fost descoperită o grenadă, situație care a dus la întârirea măsurilor de securitate. În ultimele șase luni, o companie israeliană de tehnologie a fost vizată de două atacuri.

 

În mai, jurnalul suedez Dagens Nyheter a citat documente ale agenţiei israeliene de informaţii Mossad care prezentau faptul că şeful reţelei criminale suedeze Foxtrot, Rawa Majid, şi marele său rival Ismail Abdo, liderul bandei Rumba, au fost amândoi recrutaţi de Iran.

 

La începutul lui octombrie, televiziunea publică suedeză SVT a transmis că cele două atacuri recente împotriva ambasadelor Israelului din Stockholm şi Copenhaga au fost sponsorizate de Foxtrot la ordinul Iranului.

Please follow and like us:
Pin Share