Animalul care îi bagă pe fermierii români în faliment. Prețul a scăzut mult, exporturile nu mai merg, gospodarii sunt la capătul puterilor: “Este o situație urâtă și așa va fi”

Animalul care îi bagă pe fermierii români în faliment. Prețul a scăzut mult, exporturile nu mai merg, gospodarii sunt la capătul puterilor: “Este o situație urâtă și așa va fi”

Fermierii români se plâng că sunt aproape în faliment din cauza exporturilor suspendate pentru aceste animale. Totodată, prețul a scăzut foarte mult, după ce în vara acestui an au fost impuse restricții.

Animalul care îi bagă pe fermierii români în faliment

Problemele crescătorilor de oi au început în vara acestui an, când au apărut restricții din cauza apariției pestei micilor rumegătoare. Sute de mii de animale au fost ucise în mai multe ferme din România.

Exporturile au fost suspendate, iar prețurile s-au prăbușit. Acum, fermierii spun că ar putea să rămână cu ovinele pe care ar fi trebuit să le vândă până în luna septembrie, arată Adevărul. În plus, proviziile pregătite pentru iarnă au început să fie date animalelor încă de acum câteva luni.

Cu câteva zile în urmă, crescătorii de ovine au aflat că va fi reluat exportul pentru Iordania. Cu toate acestea, situația va fi greu de rezolvat, în contextul pierderilor înregistrate până acum.

Pe piața internă nu este o cerere foarte mare pentru carnea de oaie, cu excepția sărbătorilor pascale. Prin urmare, cei mai mulți dintre fermieri se bazează pe exportul ovinelor, în special în țările arabe.

„Oamenii sunt disperați că nu au vândut mieii, nu mai au ce să lea mâncare”

În plus, prețul a scăzut foarte mult. Înainte să fie confirmată pesta micilor rumegătoare, prețul depășea 20 de lei pentru un kilogram „în viu”. La ora actuală, costul a scăzut până la 16-14 lei/kg.

Totodată, fermierii spun că nu primesc banii pe loc de la intermediari, ci după luni de zile. Crescătorii de ovine cer „un preț corect”, dar și plata la timp pentru animalele vândute.

„În continuare exportatorii profită de lucrul acesta și țin prețul la miel cât mai jos. (..) Au reușit să scadă prețul și acum cât pot de mult îl mențin. Oamenii sunt disperați că nu au vândut mieii, nu mai au ce să lea mâncare, consumă zilnic. 

Problema este că nu se face plata pe loc, se face la 45 zile, la 90 de zile și mai mult. După ce că fac afaceri pe spinarea noastră, în loc să se ducă la bancă și să ia bani, să plătească oamenilor, noi am ajuns și banca exportatorilor și bătaia lor de joc. E o situație urâtă și așa va fi”, a declarat Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole „Țara Loviștei”, potrivit sursei citate.

 

Please follow and like us:
Pin Share