Produsul cumpărat des de români care se scumpește în fiecare lună: “Avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”

Produsul cumpărat des de români care se scumpește în fiecare lună: “Avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”

Laptele este nelipsit din casele românilor, însă în ultima vreme prețul lui a crescut de la o lună la alta și asta din cauza secetei, dar și a importurilor.

“Avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”

După o perioadă în care românii au plătit un preț mai mic pentru lapte, acest produs a intrat din nou în iureșul scumpirilor. Concret, un sortiment de lapte cu 1,5% grăsime, în vară costa 5 lei, iar acum prețul lui a crescut la 6 lei şi 29 de bani.

Românii spun că au sesizat că în doar câteva luni, la unele sortimente, prețul a crescut chiar și cu peste 20%, însă nu au ce să facă și sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

“Am găsit cu aproape 7 lei litrul. Pe zi ce trece, parcă se tot ridică. Şi din cauza secetei şi din cauza măririi preţurilor la toate celelalte”, a declarat un cumpărător potrivit Observator.

Situația este aceeași și în băcănii, unde o sticlă de lapte cu 3,5% grame care înainte costa 9 lei, acum este vândută cu 10,5 lei, iar în perioada următoare se anunță o nouă serie de scumpiri.

“În medie, cred că undeva la 15% am avut o majorare a preţurilor, pe produsul final la raft. Scuirile au început undeva la finalul lunii august şi încă mai avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”, a spus Ionuț Grama, proprietar Băcănie.

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii, a afirmat că inflația, dar și laptele din ce în ce mai puțin pe piață au determinat această explozie a prețurilor.

“Avem 4 firme care ne-au anunţat creşteri de preţuri. Cu 2, 3, 5%. Unele sunt cauzate de inflaţie, pentru că e clar că inflaţia duce şi preţurile în sus, dar unele sunt cauzate şi de lapte mai puţin pe piaţă”, a transmis Feliciu Paraschiv.

Unii retaileri nu respectă plafonarea prețurilor

Însă nu doar seceta, importurile sau inflația sunt de vină pentru majorările de la raft, ci și retailerii. Se pare că unii nu respectă plafonarea adaosului comercial și vând mai multe sortimente de lapte și iaurt la suprapreț.

Aceste practici au ajuns și la urechile ministrului Agriculturii care a anunțat că ”sunt anumite sesizări din partea anumitor procesatori că ar fi anumite practici comerciale neloiale. Ştie ANAF-ul. O să meargă în verificări în perioada următoare”.

Please follow and like us:
Pin Share