Nem halad megfelelően az új elkerülőút tervezése

Nem halad megfelelően az új elkerülőút tervezése

Nem gyümölcsöző Csíkszereda és a szállítási minisztérium együttműködése a várost elkerülni hivatott út tervezése kapcsán – ez állapítható meg az elmúlt két év történései alapján.

Noha az együttműködési megállapodást azért írták alá, hogy a város írja ki a közbeszerzést és irányítsa a folyamatot, a szaktárcának ezt „sikerült” jelentősen késleltetnie.

A közbeszerzési eljárást két évvel ezelőtt írták ki, meg is történt a szerződés aláírása a tervezővel, elkészült egy előtanulmány, de ennek ellenértékét a tervező a számla benyújtása után 8 hónappal kapta meg. Mindezt azért, mert a minisztérium nem engedte, hogy a város előfinanszírozza a dokumentációk elkészítését – tudtuk meg Korodi Attila polgármestertől.

A tervező haladna, az előtanulmány elkészült tavaly novemberben, kiállította a számlát, de a megállapodás szerint a minisztérium fizet a városnak, majd a város a cégnek, és a számla kifizetése 8 hónapot késett.

Ez azt jelenti, hogy a tervező nem tud dolgozni. Ha a várostól függött volna, és azt a rendszert alkalmazzuk, hogy egyszer kifizetjük, majd utána elszámolunk, a tervező haladna. Most el fog jutni egy újabb fázisig, ki fog állítani újra egy számlát,

a kérdés az, hogy a minisztérium megint hogy fogja lereagálni”

– magyarázta a városvezető, aki szerint az csőd, ahogy a kormányzat egy ilyen ügyet kezel, és ezt nem lehet gyorsítani, mert általános tendencia, minden kifizetés késik.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt mihamarabb fogadják el, a különböző szakhatóságokhoz megérkeztek ennek az engedélyeztetési dokumentációi.

A tanulmányok és műszaki tervek költségének, 19 millió lejnek a 98 százalékát európai uniós finanszírozásból biztosítja a szaktárca.

A 16,9 kilométeres új útvonal az E578-as út leágazásaként Csíkszeredát nyugatról, Csicsót és Madéfalvát keletről megkerülve Csíkrákos előtt csatlakozik majd vissza az európai útba.

A nyomvonalon három vasúti felüljárót is terveztek, az elsőt Csíkszereda déli határán, az OMV töltőállomás és a város közötti szakaszon, ahol egy körforgalom is készül, majd Csíkcsicsóhoz közel egy másik felüljáróra van szükség, illetve Madéfalva közelében, ahol a Gyimesek felé tartó vasútvonal fölött kell áthaladni.

Csíkszeredában még egy körforgalom épül a Fürdő utcai kereszteződésnél, illetve a 13A jelzésű országúttal történő találkozásnál, egy másik a visszacsatlakozásnál, Madéfalva és Csíkrákos között.

Négy hidat is kell építeni a nyomvonalon a patakok fölött, ugyanakkor a taplocai elkerülő útnak is lesz csatlakozási pontja az új útvonalhoz az elképzelések szerint.

A beruházás költségeit, 150 millió eurót a Regionális Operatív Program biztosítja.

Please follow and like us:
Pin Share