Szakértők arról, hogy fél év múlva mennyivel haladja meg az 5 lejt az euró árfolyama

Szakértők arról, hogy fél év múlva mennyivel haladja meg az 5 lejt az euró árfolyama

A pénzügyi elemzők szakmai szervezetének hétfői közleményében rámutattak, a gazdaság növekedési ütemének lassulása és a jövő évi adóügyi intézkedésekkel kapcsolatos bizonytanságok miatt tovább csökkent a román gazdasággal szembeni bizalom. „Ráadásul jövőre várhatóan tovább fog lassulni a gazdaság és – bár nem ez az alapforgatókönyv – a recesszió veszélye is fennáll” – idézi Codirlaşut az Agerpres hírügynökség.

A CFA Románia havonta készít felmérést a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egyéves távlatairól. Legfrissebb jelentésük szerint idén 1,7 százalékos, jövőre 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, de a felmérésben részt vevők közül egyesek a recessziót sem zárják ki.

A 2024-es GDP-arányos költségvetési hiányt 7,3 százalékra becsülik, jövőre 5,9 százalékos deficitet valószínűsítenek. A GDP-arányos államadósság a megkérdezettek szerint 56 százalékra nő a következő egy évben.

A CFA elemzői 4,97 százalékos inflációt jósolnak 12 hónap múlva.

Mintegy 47 százalékuk az infláció mérséklődésére, 27 százalék pedig a stagnálására vagy a növekedésére számít a következő egy évben.

Az elemzők 88 százaléka szerint a következő tizenkét hónapban gyengülni fog a lej az euróval szemben,

a szakértők fél év múlva átlagban 5,0407 lejes, egy év múlva 5,0975 lejes euróárfolyammal számolnak.

A felmérés szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest 6,7 ponttal 40,1 pontra csökkent a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe. A mutatónak két összetevője van, az egyik a jelenlegi gazdasági helyzetet tükrözi, míg a másik a következő tizenkét hónapra vonatkozó kilátásokat. Előbbi mutató 5,5 ponttal, utóbbi 7,3 ponttal esett vissza augusztushoz viszonyítva.

Please follow and like us:
Pin Share