Prognoza ANM pentru 14 – 28 octombrie. Meteorologii anunță îngheț. Zonele unde va ploua

Prognoza ANM pentru 14 – 28 octombrie. Meteorologii anunță îngheț. Zonele unde va ploua

Prognoza ANM dată publicității în cursul acestei zile, pentru intervalul 14 – 28 octombrie 2024, anunță venirea unui prim val cu temperaturi de îngheț. În unele zone din țară vor mai apărea și unele ploi.

Prognoza ANM pentru 14 – 28 octombrie. Răcire accentuată a vremii. Zonele unde se anunță îngheț

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Se anunță o vreme schimbătoare de la o zi la alta. Nu vor mai cădea precipitații abundente, însă vom avea parte de o răcire accentuată.

Per total, în intervalul 14 – 28 octombrie 2024, specialiștii de la ANM prognozează zile capricioase, cu vreme caldă care alternează cu zile reci. Se anunță brumă și temperaturi sub 0 grade. Să vedem datele pentru fiecare regiune.

Cum va fi vremea în Banat

În această săptămână, în primele zile, media maximelor va crește ușor și se va situa, în data de 14 octombrie, în jurul a 20 de grade. Urmează o răcire. Maximele nu mai trec de 15…16 grade, între 18 și 20 octombrie. Se încălzește din nou pe 22 și 23 octombrie, când maximele termice vor ajunge să atingă în medie 19 grade.

În final, se va răci din nou începând cu data de 24 octombrie. Media minimelor termice va scădea de la 7 grade în prima zi, până la 4 grade în 17 octombrie. În următoarele două zile nu vor fi variații importante. Condiții ca trecător să plouă slab vor fi în cea de a doua săptămână.

Prognoza ANM pentru Crișana

În această primă săptămână, media maximelor termice nu va avea variații importante și va atinge 16…17 grade. Pe de altă parte, minimele vor scădea, de la o medie de 7 grade în prima dimineață, până la 2…3 grade între 17 și 19 octombrie.

Urmează o creștere a temperaturilor în prima jumătate a celei de a doua săptămâni. Atunci, media maximelor va urca până spre 19 grade, iar a minimelor până în jurul a 6 grade, apoi se va răcori treptat. Condiții de ploaie slabă vor fi în primele două zile de prognoză și din nou după data de 22 octombrie.

Cum va fi vremea în Ardeal

În Transilvania, urmează 5 zile în care vremea se va răci ușor și treptat. Maximele nu mai trec de 13 grade. În centrul țării lovește înghețul și bruma în această perioadă.

După 19 octombrie se va încălzi cu aproximativ 4 grade, apoi media maximelor va avea variații între 13 și 18 grade, iar a minimelor între 1 și 6 grade. Vor fi condiții de ploaie slabă în primele două zile și după data de 22 octombrie.

Prognoza ANM pentru zona Maramureșului

În nord, tendința maximelor termice va fi în general de creștere. Până în jurul datei de 23 octombrie, media lor va ajunge să se situeze în jurul valorii de 17 grade. În ultimele zile se va răci, iar maximele nu mai trec de 13…15 grade.

Nopțile sunt tot mai reci. Ajung de la 5 grade în prima dimineață, până la 0 grade spre finalul primei săptămâni. Ulterior, temperaturile minime vor fi, în medie, de 3…5 grade. Condiții de ploaie slabă vor fi în primele două zile și după data de 22 octombrie.

Cum evoluează vremea în Moldova

În est, se anunță un val de aer rece până în 18 octombrie. Astfel, de la o medie a temperaturilor maxime de 18 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme rece, cu valori termice diurne în general de 10…12 grade.

Din 19 octombrie, vremea se va încălzi ușor și treptat. Între 22 – 24 octombrie, mediile maximelor vor fi de 15…17 grade, urmând ca până la finalul intervalului să scadă din nou până spre 12 grade.

Se răcește accentuat și noaptea. În perioada 18 – 21 octombrie vor fi minime de 0…2 grade în cea mai mare parte a regiunii, apoi media acestora va urca ușor, la 4…6 grade. Ploi slabe și izolate sunt prognozate doar în zilele de 16 și 17 octombrie.

Zile cu ploi slabe în sud

În zona de sud a țării, se va răci. Nu vom mai avea maxime de peste 20 de grade. Se anunță zile reci, cu 12 – 13 grade. Până la finalul intervalului, prezenta estimare a ANM indică valori în jurul a 17 grade.

Minimele scad și el dramatic, de la o medie de 11 grade până spre 4 grade în data de 19 octombrie. Apoi, vor crește ușor și se vor situa în jurul a 8 grade până la finalul intervalului. Plouă slab în sud pe 16 octombrie. În rest probabilitatea de ploaie va fi redusă, cu excepția perioade 21 – 22 octombrie.

Vremea în Dobrogea

De la 20 – 21 de grade în prezent, maximele în zona de sud-est nu mai trec de 12 grade până pe 18 octombrie. Ulterior, se mai încălzește și vom vedea din nou zile cu 17 grade.

Scad și valorile minime, de la o medie de 11 grade până spre 4 grade în data de 19 octombrie, apoi vor crește ușor și se vor situa în jurul a 8 grade până la finalul intervalului. Ploi slabe și izolate sunt prognozate în data de 16 octombrie. Și în perioade 21 – 22 octombrie putem avea parte de precipitații slabe.

Prognoza ANM pentru Oltenia

Maximele de primăvară din prezent vor deveni o amintire în sud-vest. De la 22 de grade ajungem la zile cu valori de 14 grade. Apoi, după data de 20 octombrie, temperaturile maxime vor marca o creștere treptată, astfel că vor ajunge, în perioada 22 – 24 octombrie, la valori medii de 18 grade.

Și minimele evoluează la fel. De la o medie a acestora de 6 grade în prima noapte, se va ajunge la valori în jurul a 2 grade în perioada data de 19 octombrie, iar ulterior se va reveni la valori în jurul a 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în perioadele 20 – 22 octombrie și 25 – 27 octombrie.

Temperaturi de sub 0 grade la munte

În zona înaltă, media temperaturilor maxime nu va avea variații prea mari. Nu vom avea zile cu maxime mai mari de 6 – 7 grade, în prima săptămână. Ulterior, la începutul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor mai urca ușor, astfel că media maximelor va fi de 11…12 grade.

Nopțile sunt foarte reci. Se anunță 2 grade la începutul intervalului. Apoi, valorile vor coborî până în data de 19 octombrie, când vor ajunge la valori medii de -2 grade. Din 20 octombrie, media minimelor va crește treptat și se va situa peste pragul de îngheț, dar nu va depăși 3 grade. Sunt șanse de ploi în perioada 15 – 17 octombrie, 20 – 22 octombrie și 25 – 27 octombrie.

Please follow and like us:
Pin Share