Români acuzați că au fraudat fondurile europene destinate romilor. Parchetul European: Prejudiciul se ridică la aproximativ 80.000 de euro

Români acuzați că au fraudat fondurile europene destinate romilor. Parchetul European: Prejudiciul se ridică la aproximativ 80.000 de euro

Cinci români sunt acuzați de Parchetul European că au fraudat fondurile europene destinate comunităților de romi și și-au însușit suma de aproximativ 80.000 de euro.

Parchetul European a întocmit un dosar penal

Parchetul European (EPPO) din București a întocmit un dosar penal în care îi acuză pe cei cinci români de abuz de fonduri din programele de includere a comunităților de romi, cofinanțat de UE.

La baza acestor acuzații deosebit de grave stă o investigație a proiectului „De la marginalizare la integrare”, realizată de procurorii din cadrul Parchetului European.

Scopul principal al proiectului era acela de a îmbunătăți incluziunea comunităților de romi marginalizare și de a reduce riscul sărăciei și excluziunii sociale, însă se pare că banii europeni nu au mai ajuns la beneficiarii de drept, ci în buzunarele celor cinci inculpați.

Potrivit reprezentanților EPPO, Municipiul Deda, beneficiarul fondurilor europene, a lansat procedurile de achiziție, în baza cărora au fost încheiate trei contracte prin care indivizii au reușit să comită frauda.

Oamenii legii spun că cei cinci inculpați s-au înțeles între ei pentru a prezenta oferte simulate, astfel încât contractele să fie acordate unei firme preselectate.

Astfel, ei au reușit să îl inducă în eroare pe primarul municipiului Deda, care, ”acționând fără vinovăție, a depus cererile la autoritatea de management”.

Ulterior, cei cinci indivizi au reușit să își însușească pe nedrept suma de 397.793 de lei, adică aproximativ 80.000 de euro, fonduri ce trebuiau alocate comunităților de romi defavorizate.

De asemenea, oamenii legii au menționat că unul dintre inculpați a restituit o parte din fonduri, însă gestul său nu îl va absolvi de vină și va fi judecat, la fel ca și celalți patru inculpați, pentru faptele sale.

Între timp, dosarul penal întocmit de Parchetul European (EPPO) din București a fost trimis Tribunalului Cluj care urmează să se pronunțe în acest caz.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei cinci inculpați riscă pedepse cuprinse între doi și șapte ani de închisoare, conform reprezentanților EPPO.

Please follow and like us:
Pin Share