Apariție unică pe cerul din Mangalia. Ar fi fost zărit ultima dată de pe Pământ acum 80.000 de ani

Apariție unică pe cerul din Mangalia. Ar fi fost zărit ultima dată de pe Pământ acum 80.000 de ani

Oamenii din Mangalia au fost martorii unui fenomen unic în lume. Totul a fost surprins chiar de fotografii pasionați de astronomie care au capturat imagini uimitoare ale unei comete rare, văzută recent pentru prima dată în era modernă.

Cometă văzută după 80.000 de ani pe cerul României

Cunoscută sub numele de „Cometa Secolului”, acest corp ceresc spectaculos ar fi fost observat ultima dată pe cer acum 80.000 de ani. După ce a trecut aproape de Soare, cometa se pregătește să părăsească sistemul nostru solar, conform Știrile ProTV.

Numită Tsuchinshan-ATLAS, cometa a putut fi admirată duminică seara, fie cu ochiul liber, fie prin binoclu sau obiectivul camerei, chiar după ce soarele a apus.

Astrofotografii au reușit să surprindă coada lungă și strălucitoare a cometei, care străbate sistemul solar cu o viteză impresionantă de aproximativ 300.000 de kilometri pe oră.

Cometa ar mai fi fost văzută de primii locuitori umani ai planetei

Această cometă, ce nu a mai fost vizibilă pentru omul modern, a fost observată ultima oară de strămoșii noștri, Homo Sapiens și Neanderthalii, cu zeci de mii de ani în urmă, mai scrie sursa citată.

În sudul litoralului românesc, chiar în Mangalia, priveliștea oferită la amurg a fost deosebit de spectaculoasă. Imaginile imortalizate sunt unice.

„Senzația a fost extraordinar ținând cont de raritatea cu care există această cometă. Ce e foarte impresionant la ea, coada extrem de lungă, este absolut spectaculoasă”, a spus pentru Știrile ProTV fotograful Valentin Ștefan.

„Când ajunge în apropierea Soarelui, o parte din gheața sa se topește, atunci își creează practic pe cer coada care o însoțește”, a povestit Simona Dobre, muzeograf la Planetariul din Constanța.

De asemenea, astronomii au calculat că Tsuchinshan-ATLAS a trecut pe lângă Soare pe 27 septembrie și s-a apropiat de Pământ cel mai mult pe 12 octombrie.

Cometa va putea fi văzută în direcția vestică pentru aproximativ zece zile, însă strălucirea ei va scădea treptat pe măsură ce se îndepărtează de Soare. Se estimează că această cometă va reveni în apropierea Pământului abia peste alte 80.000 de ani.

Please follow and like us:
Pin Share