#Rezist la Piața Unirii din București

RMAG news

Scandalul politico-administrativ privind Planşeul Unirii a inundat rețelele de socializare, dar, pentru că nu ar fi fost suficient, s-a iesit și în stradă. Parlamentarii USR și consilierii generali USR au fost luni seară în Piața Unirii pentru a-l susține pe Nicușor Dan ”în lupta împotriva abuzurilor pesediste”. USR a postat imagini de la fața locului și mesaje.

Cristina Prună, deputat USR

Am venit în piața Unirii pentru a-l susține pe Nicușor Dan în lupta împotriva abuzurilor pesediste.

E nevoie să consolidăm planșeul de la Unirii, dar cu respectarea legii. Pesedizarea acestui proiect și nerespectarea legii de către primarul Băluță de la sectorul 4 este girată de premierul Marcel Ciolacu, cel lângă care e pe toate panourile din București.
Nicușor Dan cere un lucru cât se poate se firesc: respectarea legii și obținerea tuturor avizelor în mod corect.
Stop manipulării, minciunii grosolane acoperită de hârtii făcute pe genunchi și presiunii la adresa instituțiilor statului.

Vlad Voiculescu, preşedinte USR Bucureşti

Nicușor Dan se opune PSD-izării Capitalei cu legea în mână şi buldozerul. Şi când spun acest lucru, mă refer la grotescul ce se petrece chiar în această seară, în Piaţa Unirii. Organele statului, aflate sub controlul direct al domnului Ciolacu, nişte instituţii nefuncţionale şi complice, au dat o nouă lovitură bucureştenilor la Planşeul Unirii, în încercarea de a susţine interesele politice şi financiare ale PSD-ului.
În fruntea acestor manevre se află Daniel Băluţă şi PSD, care pun în pericol viaţa bucureştenilor doar pentru a strânge bani de campanie pentru Ciolacu. Băluţă, primarul din Sectorul 4, încearcă să se prezinte drept un salvator al Pasajului Unirii, însă adevărata miză este clară: 750 de milioane de lei, bani care, într-un an electoral, vor ajunge la apropiaţii de partid. Şi pentru a obţine aceste fonduri, Băluţă ignoră complet necesitatea avizelor legale, forţând, de fapt, începutul unei construcţii ilegale.
Este adevărat că Bucureştiul are nevoie urgentă de reparaţii şi consolidări, dar acestea trebuie realizate respectând toate prevederile legale şi normele de siguranţă, aşa cum a subliniat primarul general, Nicuşor Dan.
În acelaşi timp, reprezentanţii instituţiilor statului preferă să încalce legea în mod evident, favorizând o infracţiune pe faţă. Băluţă, pionul de casă al PSD-ului, foloseşte prefectura exact cum PSD manipulează CCR-ul: ca pe o unealtă politică, fără nicio grijă pentru interesul public sau respectarea legii.
Băluţă nu este mai presus de lege, iar ceea ce vedem acum este un linşaj politic ordinar împotriva lui Nicuşor Dan, un abuz care trebuie să înceteze imediat!

In apărarea lui Nicușor Dan au sărit și liberalii.

PSD trebuie să-l respecte pe Primarul Capitalei și să învețe să aibă un dialog cu acesta, pentru că bucureștenii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Nicușor Dan are dreptate când spune că este nevoie de o clarificare a atribuțiilor între primăriile de sector și Primăria Capitalei.
În lipsa tuturor avizelor necesare și a clarității privind responsabilitățile instituționale, Primăria Sectorului 4 nu ar fi trebuit să intervină în forță în această dimineață la Pasajul Unirii din București. Ne aflăm în această situație pentru că Primăria Sectorului 4 a încercat să rezolve cu forța o situație care necesită dialog și consens.
M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța.
Respectarea legii și a procedurilor în vigoare este fundamentală pentru proiectul de reabilitare a Planșeului Unirii. Acestea trebuie urmate cu strictețe. Este important ca orice lucrare de acest fel să fie realizată legal, cu toate avizele și aprobările corespunzătoare.
De asemenea, există semne de întrebare legate de dreptul de proprietate și administrare a terenului, iar răspunsurile trebuie să le dea instituțiile statului și, eventual, instanțele judecătorești. Până la clarificarea acestor aspecte, respectarea normelor legale și a procedurilor administrative este esențială pentru siguranța și buna desfășurare a lucrărilor în București.

Ce spune tabăra cealaltă?

Marcel Ciolacu, liderul PSD

Fac un apel atât la primarul Capitalei, domnul Nicușor Dan, cât și la primarul sectorului 4, domnul Daniel Băluță, să pună capăt acestei confruntări și să revină la masa dialogului. Siguranța bucureștenilor nu trebuie să fie un motiv de dispută politică.
Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul. Ci prin instituțiile statului. Iar dacă o parte este nemulțumită, atunci avem instanțe de judecată. Așa este normal.
Prin urmare, cred că toată lumea trebuie să se calmeze în problema planșeului de la Piața Unirii. Au fost deja oameni răniți.
Repet – sunt convins că, în final, ambii primari urmăresc același lucru – siguranța bucureștenilor! Aici nu este vorba de cine strigă mai tare. E vorba despre București- capitala României.

Cristina Rizea, deputat PSD

Scandalul din Piața Unirii: Nicușor Dan blochează lucrările de reparație esențiale
Este incredibil ce se întâmplă în Piața Unirii! Primarul general al capitalei, Nicușor Dan, se opune vehement lucrărilor de reparație la planșeul Unirii, inițiate de primarul sectorului 4, Daniel Băluță, care este efectiv disperat. Planșeul se află într-o stare critică și oricând poate pune în pericol viața bucureștenilor care trec prin zonă.
Cu toate acestea, Nicușor Dan, deși acum doi ani vorbea despre riscurile de la Piața Unirii, a venit acum cu întăriri de la USR și chiar cu un buldozer, doar pentru a opri lucrările. Este revoltător că refuză să aibă un dialog instituțional cu Daniel Băluță, care nici măcar nu i-a cerut bani, ci doar vrea să asigure siguranța oamenilor, prin repararea acestui planșeu periculos.
Șocant este și faptul că există autorizație necesare pentru această lucrare, însă Nicușor Dan blochează intervenția, fără a prezenta o soluție alternativă. Mă întreb ce va face dacă, în urma acestor blocaje, se va petrece o tragedie. Cine va răspunde atunci?
Piața Unirii nu este un loc pentru jocuri politice. E vorba despre siguranța cetățenilor!

Dar AUR ce zice?

Mihai Enache, fost candidat AUR la Primăria Capitalei

Încă o dovadă a disfuncționalității Bucureștiului în actuala configurație administrativă, care a produs azi un alt episod de circ politic.
Planșeul de la Piața Unirii, expertizat cu gradul IV de risc, e o altă problemă pasată de la o instituție la alta, de la o primărie la alta, în timp ce bucureștenii rămân cu aceleași riscuri care le pun în fiecare zi viețile în pericol.
Unii sunt gata să încalce legea pentru a începe, pripit sau nu, lucrări de punere în siguranță, alții sunt gata să încalce legea că să fie siguri că nu se întâmplă nimic semnificativ pentru infrastructura orașului. Chichițe administrative găsite de fiecare instituție, suprapuse cu sistemul legislativ ambiguu și prost făcut, pot să blocheze ani întregi proiecte esențiale pentru oraș.
Capitala unificată, una din propunerile mele din campania electorală rămâne soluția optimă pentru a da o logică administrativă orașului și pentru a scăpa de cele 7 primării, 7 poliții locale și multe alte instituții care se ocupă cu pasarea problemelor de la un sector la altul.
Cu o singură primărie, un singur buget și cu un primar general competent, foarte multe probleme mari ale Bucureștiului ar fi mult mai ușor de abordat și rezolvat.
PS: Pasajul Unirii are grad IV de risc, dar de 4 ani Primăria Municipiului București are expertize pentru 3 pasaje cu grad V (maxim) de risc pentru circulație (Pasajul Obor, Pasajul Lujerului, Podul Baneasa).

The post #Rezist la Piața Unirii din București appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share