Consiliul de Securitate al ONU, „foarte îngrijorat”. Netanyahu, „fără milă”

RMAG news

Consiliul de Securitate al ONU s-a declarat luni „foarte îngrijorat” după ce soldaţi ai Căştilor albastre în Liban au fost răniţi de armata israeliană, care desfăşoară operaţiuni militare împotriva Hezbollah în sudul ţării, relatează AFP.

„În contextul ostilităţilor aflate în desfăşurare de-a lungul Liniei albastre (între Liban şi Israel, n.red.), membrii Consiliului de Securitate şi-au exprimat îngrijorarea puternică după ce mai multe poziţii ale UNIFIL (forţa ONU în Liban) au fost atacate în ultimele zile. Mai mulţi soldaţi ai Căştilor albastre au fost răniţi”, a indicat preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate, deţinută în prezent de Elveţia.

Cel puţin cinci membri ai Căştilor albastre au fost răniţi în ultimele zile în contextul confruntărilor dintre armata israeliană şi mişcarea pro-iraniană Hezbollah în sudul Libanului. Aceste atacuri au fost condamnate ferm de ONU, care a evocat posibile „crime de război”.

Căştile albastre, din care fac parte circa 9.500 de militari din 50 de ţări, se află în Liban în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel şi Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că Israelul va continua să „lovească fără milă Hezbollah, inclusiv la Beirut”, într-un video difuzat de biroul său, transmite AFP.

„Vreau să fiu clar: vom continua să lovim fără milă Hezbollah peste tot în Liban, inclusiv la Beirut”, a declarat Netanyahu în cursul unei vizite la o bază militară lovită duminică de o dronă lansată de mişcare islamistă libaneză şi care a ucis patru soldaţi israelieni.

Hezbollah a revendicat atacul împotriva unei brigăzi israeliene din sudul oraşului Haifa, unde patru soldaţi au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi.

După un an de schimburi de tiruri transfrontaliere, Israel şi Hezbollah au intrat în război acum trei săptămâni. De atunci, peste 1.300 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor, şi peste un milion au fost forţate să îşi părăsească locuinţele, mai ales în sudul şi estul ţării, precum şi în suburbia de sud a Beirutului, bastion al mişcării şiite libaneze.

The post Consiliul de Securitate al ONU, „foarte îngrijorat”. Netanyahu, „fără milă” appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share