Capitolul important la care România este pe primul loc în Europa. Țara noastră a luat fața unor state precum Spania, Germania sau Italia

Capitolul important la care România este pe primul loc în Europa. Țara noastră a luat fața unor state precum Spania, Germania sau Italia

Așadar, țara noastră are cea mai mare rată de locuințe aflate în proprietate personală din Europa. Conform Profit.ro, ”românii preferă să cumpere pentru a nu sta în chirie”. Nu doar că ar considera că acest lucru este o investiție bună, însă vor să fugă de anii de comunism în care nimeni nu avea voie să fie proprietar.

Capitolul important la care România este pe primul loc în Europa

Așadar, psihologic, după 1989, românul și-a descoperit sensul vieții în momentul în care a putut să se simtă proprietar peste un imobil, lucru subliniat deja de psihologi. Cert e că nu doar traumele comunismului își spun cuvântul în această chestiune, dar și prețurile mult mai mici comparativ cu restul Europei.

Așadar, ușor de înțeles de ce Românii sunt toți proprietari, cu locuințe care costă 30.000 de euro, comparativ cu cetățeanul german, care nu are de ales și trebuie să locuiască toată viața în chirie pentru că nu are milioane de euro să își cumpere o locuință. Situația e similară în Albania, acolo unde cu puține excepții locuințele sunt foarte ieftine.

În medie, țările din UE au o rată de deținere a locuințelor de 69%, conform analizei Statista citați de VisualCapitalist. Un lucru logic și ușor de înțeles, cu cât rata de deținere este mai mare, cu atât prețurile caselor sunt mai mici. La fel de adevărat e că în marile orașe din România situația se schimbă.

Aici, multe apartamente sunt cumpărate ”pentru investiție”, adică pentru dat în chirie, în special de românii plecați la muncă în afară. În consecință, doar 69% dintre locuitorii din marile orașe sunt proprietari, iar restul stau în chirie, mai ales cei cu vârstele între 18 și 55 de ani. Așadar, o statistică mult mai apropiată de realitatea din UE.

Românii preferă să cumpere și să nu stea în chirie și din cauza mentalității comuniste

”Românii preferă să cumpere în loc să stea în chirie, deoarece consideră banii investiți. Dacă stau în chirie, consideră banii dați ca pierduți. Mai mult, până în 2022-2023, când au început să crească costurile creditelor, era mai ieftin să îți cumperi o locuință, rata ajungea să fie mai mică sau la fel cu chiria.

În plus, ideea de a avea o casă e un semn clar de stabilitate, că ai realizat ceva în viață. Este în esența noastră să avem un spirit al proprietății și să fim proprietari. Se considera până acum că stai cu chirie când nu ai de ales. Abia acum încep oamenii să fie mai deschiși la ideea de a sta în chirie, să fie mai flexibili și să vadă avantajele, cum ar fi faptul că poți locui în zone în care nu ți-ai permite să cumperi, că te poți muta când vrei dacă îți schimbi jobul.

Altfel, într-un studiu pe care l-am făcut în decembrie 2023 pe un eșantion reprezentativ pe urban pentru piața imobiliară, 25% dintre oameni au menționat spontan, fără variante de răspuns, că cea mai mare dorință a lor pentru anul 2024 este să își cumpere o locuință”, a explicat pentru Profit.ro Alexandra Cojocaru, partener al casei de studii de piață Unlock Research.

Cu toate că piața imobiliară din România ”a explodat”, acest lucru este valabil în realitate pentru puține orașe. În 90% din țara prețurile sunt mult mai mici decât orice altă țară din Europa, fie ea și de Est. De exemplu, în centrul Budapestei un apartament decent cu vedere la Dunăre costă câteva milioane de euro.

Anii de comunism și-au lăsat amprenta asupra românilor și a modului în care gândesc

Specialiștii revin însă la comunism, regim totalitar care a avut și partea bună: toți românii s-au trezit peste noapte proprietari, chiar dacă locuiesc în imobile fără nicio valoarea deosebită. Mai luăm în considerare traumele regimului comunist și modul în care oamenii au fost îndoctrinați de acest regim și avem situația actuală. “Numărul mare de proprietari din România este dat de situații specifice: în primul rând, vorbim de perioada comunistă, de urbanizare, când s-a construit un număr ridicat de locuințe și mulți au putut să devină proprietari.

În al doilea rând, psihologic, suntem o nație de proprietari – generațiile mai tinere au crescut în acest context și și-au dorit, la rândul lor, să devină proprietari. Nu în ultimul rând, nivelul de trai a crescut considerabil în ultimele decenii și, implicit, un număr mare de persoane și-a dorit și permis să își îmbunătățească condițiile locative, generând cerere pentru proprietățile noi.

Trebuie avut în vedere și că România are una dintre cele mai bune accesibilități ale cumpărării unei noi locuințe – raportul prețuri-salarii este tot mai bun și tot mai multe persoane își permit o locuință nouă. Prețurile sunt influențate de factori precum nivelul cererii, migrația internă, fondul locativ existent sau condițiile generale economice”, a declarat Alexandru Pricop, managing partner SVN Residentialist, conform sursei citate.

Proprietarii de locuințe din Europa

 

Please follow and like us:
Pin Share