Cât costă lemnele de foc la un ocol silvic Romsilva. Avertisment pentru toți cei care mai folosesc sobe clasice

Cât costă lemnele de foc la un ocol silvic Romsilva. Avertisment pentru toți cei care mai folosesc sobe clasice

 Prețurile sunt la fel ca anul trecut, respectiv 280 metru cub fără TVA.

„În prima parte a anului au fost valorificați circa 1,1 milioane metri cubi lemn de foc, într-o ușoară scădere față de anul precedent. La nivelul unităților există un stoc de circa 500.000 de lemn de foc, pe fondul unei ușoare scăderi din partea populației,”, spun reprezentanții Romsilva.

Chiar și așa, specialiștii estimează costuri de aproximativ 3000 de lei pe sezon de încălzire cu lemne, o sumă mare, mai ales pentru populația din mediul rural.Potrivit statisticilor, în mediul rural există 3,5 milioane de locuințe care se încălzesc cu lemne, majoritatea fiind vechi și cu pierderi termice semnificative, ceea ce duce la un consum ridicat, potrivit Ziarul Unirea.

Dacă sobele ar fi înlocuite cu centrale, costurile ar fi mult mai mici, spun reprezentanții industriei lemnului. Cu toate acestea, sumele necesare investiției inițiale o face inaccesibilă în multe gospodării rurale.

Pe de altă parte, pompierii și sobarii atrag atenția asupra pericolelor pe care le generează folosirea lemnelor de foc care nu sunt bine uscate. Din acest motiv, capacitatea lor calorică este mai scăzută, dar există și riscul unor accidente, precum intoxicare cu dioxid de carbon.

 

Please follow and like us:
Pin Share