Statul român susține că va reuși să scoată pe profit una dintre companiile Blue Air. Noii administratori, plătiți cu 5.000 de lei pe lună

Statul român susține că va reuși să scoată pe profit una dintre companiile Blue Air. Noii administratori, plătiți cu 5.000 de lei pe lună

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a depus la finalul lunii trecut un proiect de Hotărâre de guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli a companiei Blue Air Technic SRL, companie un statul român este unic acționar. Este singura companie din grupul Blue Air care nu se află încă în insolvență, iar proiectul de buget prevede o creștere a cifrei de afaceri cu peste 50%.

Fără creșteri salariale pentru angajații Blue Air Technic

Blue Air Technic Srl a fost înființată în iulie 2020, fiind practic o subsidiară a Blue Air Aviation SA care a preluat serviciile de asistență tehnică și circa 140 de angajați de la compania mamă. Clientul principal al companiei a rămas Blue Air, însă experții din domeniu susțineau că era o încercare a companiei aeriene low-cost să atragă noi clienți pentru serviciile de mentenanță oferite de subsidiara sa pe Aeroportul Băneasa.

După falimentul spectaculos al Blue Air Aviation SA de la finalul anului 2022, atunci când compania aeriană nu a mai putut returna un împrumut oferit de statul român, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a devenit acționarul principal al Blue Air și Airline Invest (75%) și Blue Air Technic (100%). Dintre cele trei, doar ultima a reușit până acum să evite intrarea în insolvență.

Compania se află însă în procedura de concordat preventiv, condusă fiind de un administrator special, sub care încearcă să prevină intrarea în insolvență. Tribunalul București a admis deschiderea procedurii de concordat preventiv la începutul lunii aprilie a acestui an, un judecător sindic numind la acea dată societatea Ceres Insolv SPRL administrator concordatar. În luna august, aceeași instanță a admis cererea de omologare a planului de restructurare, dată la care au fost suspendate cererile de executare silită venite din partea debitorilor. Soluția a fost atacată de aceștia din urmă, cauza urmând să se judece la următorul termen, din luna ianuarie.

Rămâne de văzut dacă în final noua companie va reușit să se redreseze și să evite soarta companiei mamă, care a intrat în insolvență în luna mai a anului trecut. Deși a reușit să evite intrarea în faliment, la începutul acestui an, Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat primit în timpul pandemiei a fost ilegal și a obligat statul român la recuperarea ajutorului de 33,8 milioane euro.

Datele financiare ale companiei pe anul trecut arată că firma a avut, la o cifră de afaceri, pierderi de 7,2 milioane lei, iar datoriile companiei au urcat de la 43 de milioane lei la 52,3 milioane. Bugetul de venituri și cheltuieli, propus spre aprobarea Executivului de către AAAS, compania de stat care administrează participațiile minoritare ale statului român în diverse companii, merge pe o estimare a veniturilor de 28,55 milioane lei.

Administratorii companiei, plătiți cu 5.000 de lei pe lună

Din această sumă, cheltuielile totale ale companiei se vor ridica la 28,08 milioane, cea mai mare parte a acestei sume fiind reprezentată de cheltuielile cu salariile celor 115 angajați pe care-i mai are compania în prezent. Concret, este vorba de 20,8 milioane lei, din care 19,1 sunt salariile angajaților, 1,03 bonusuri salariale și 143.580 lei contractul de mandat pentru administratorul societății.

Potrivit documentului citat, la finalul anului, compania deținută acum de statul român ar trebui să aibă un profit brut de aproape 468.000 lei. Concret, profitul impozabil al companiei ar ajunge în acest an la 1,59 milioane lei, și chiar ar plăti la bugetul de stat un impozit pe profit de peste un sfert de milion de lei.

În nota de fundamentare a proiectului de HG se menționează că pentru anul 2024 nu sunt prevăzute creșteri salariale pentru angajați, câștigul mediu lunar pe salariat fiind de 14.630 lei. În ceea ce privește bonusurile salariale, acestea includ tichetele de masă (717.000 lei), cheltuieli sociale de 123.000 lei și alți 196.000 lei alte cheltuieli ce apar în contractul de muncă (ajutoare de naștere/ de înmormântare).

Bugetul pe 2024 al Blue Air Technic SRL

 

În ceea ce privește indemnizația pe care o câștigă administratorii companiei, suma este de doar 1.000 de euro pe lună, iar în noul buget nu sunt prevăzute alte indemnizații variabile.

„Cheltuielile aferente contractului de mandat/ contractelor de mandat pentru membrii consiliului de administrație ce urmează a se numi sunt bugetate la valoare de 143,58 mii lei, determinate astfel: pentru componenta fixă valoarea anuală s-a estimat astfel: pentru perioada ianuarie – aprilie 1 membru * 5.128 lei* 4 luni, iar începând cu luna mai 3 membri * 5.128 * 8 luni, iar pentru componenta variabilă: 0 mii lei”, se arată în expunerea de motive a HG.

Cum ar fi reușit statul să redreseze compania

Veniturile totale pentru anul 2024 au fost estimate la 28,55 milioane lei, în creștere cu 58% față de rezultatul din anul trecut, atunci când cuantumul a fost de 18,02 milioane. Principala sursă de venit a companiei o reprezintă hangarul de pe Aeroportul Băneasa, iar AAAS arată că estimarea de creștere a veniturilor companiei vine din prelungirea contractului de închiriere a acestui spațiu, plus noi contracte de întreținere.

„Venituri din serviciile prestate corespunzătoare activității preponderent efectiv desfășurate – estimate pentru anul 2024 la o valoare de 28.012,56 mii lei, față de 17.492,41 mii lei nivelul realizat în anul 2023, ca urmare a prelungirii valabilității contractului de închiriere a spațiului destinat serviciilor de întreținere și mentenanță a aeronavelor și, în consecință, a unor noi contracte / oferte de întreținere încheiate cu diverși noi clienți”, se arată în expunerea de motive a HG.

Ca urmare a creșterii veniturilor companiei, datoriile Blue Air Technic Srl către bugetul de stat ar urma să scadă cu 40%, până la 16,5 milioane lei, mai arată documentul citat.

„Plățile restante, reprezentând în principal datorii față de bugetul statului, sunt estimate pentru anul 2024 la o valoare de 16.578,91 mii lei, în scădere cu 40,00% față de plățile restante de la data de 31.12.2023, ca urmare a încheierii de noi contracte pentru lucrări de întreținere de bază, creșterii volumului de activități de întreținere la linie, reluării activităților de instruire personal tehnic, eficientizarea gestionării cheltuielilor în raport cu veniturile”.

Please follow and like us:
Pin Share