Caz rar de meningită la o școală din Ilfov: ”Această boală poate ucide un om în 48 de ore”

Caz rar de meningită la o școală din Ilfov: ”Această boală poate ucide un om în 48 de ore”

În această săptămână, un caz rar de meningită a fost confirmat într-o școală de lângă București, mai exact din județul Ilfov. Specialiștii spun că infecția este una foarte periculoasă.

Medicii au raportat un caz rar de meningită la o școală din Ilfov: ”Această boală poate ucide un om în 48 de ore”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie din București – Ilfov, a anunțat că la o școală de lângă București există un caz confirmat de meningită meningococică.

Este vorba de o formă de meningită rară, provocată de o bacterie periculoasă și cu evoluție rapidă. Depistarea din timp a simptomelor și prezentarea de urgență la medic sunt esențiale pentru ca bolnavul să primească tratamentul potrivit.

Din informațiile transmise de medicul Sandra Alexiu aflăm că acest caz a fos depistat la o școală din comuna Jilava. ”În una din școlile din comuna unde sunt medic de familie este un caz confirmat de meningită meningococică”, a scris ea.

Pacientul este un elev de clasa a 3-a. Din informațiile FANATIK, copilul este în stare stabilă. În urma acestui caz depistat, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a transmis o informare către școala din Jilava.

Medicii au raportat un caz rar de meningită la o școală din Ilfov

Reprezentanții DSP cer ”îndrumarea de urgență către medicul de familie a tuturor contacților personal didactic și elevi în vederea chimioprofilaxiei cu antibiotice”. De asemenea, școala din Ilfov trebuie să intensifice măsurile de curățenie și igienă.

Același medic de familie din comuna ilfoveană avertizează că aceasta este cea mai gravă formă de meningită. Infecția poate duce rapid la complicații și chiar la deces.

Această boală poate ucide un om în 48 de ore. Persoane la risc: copiii mici sub 4 ani, adolescenții, vârstnici, precum și cei care lucrează în profesii riscante (medici) sau unele persoane imunocompromise”, mai scrie Sandra Alexiu pe Facebook.

Se recomandă ca persoanele care intră în contact cu un bolnav de meningită să primească, preventiv, antibiotic. ”Pentru persoanele aflate în contact cu cazul confirmat se face profilaxie cu anumite antibiotice pe o scurtă perioadă de timp. Antibioticul se administrează numai cu o rețetă eliberata de un medic. Azi am dat o singura rețetă, deși am anunțat părinții…”, a mai explicat Sandra Alexiu.

Ce este meningita meningococică

În privința tratamentului acestei boli, medicul Alexiu mai explică faptul că statul român decontează vaccinurile pentru unii dintre cei aflaţi la risc şi vârstnici peste 65 de ani. ”Pentru toți ceilalți vaccinurile se cumpără. Nu sunt ieftine, dar te protejează de moarte (în chinuri şi în foarte scurt timp)”.

Meningita meningococică este, în prezent, forma cea mai gravă de meningită. Se transmite pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut.

Are o perioadă de incubație scurtă, de 2-7 zile. Primele semne ale infecției sunt febră, frisoane, durere musculară și o stare de rău. Pacienții mai pot avea și greață, vomă sau semne de iritație meningeală.

Conform datelor UE, în blocul comunitar sunt autorizate mai multe vaccinuri care asigură protecție împotriva anumitor tipuri (serogrupuri) de bacterii meningococice.

Vaccinarea se recomandă în principal pentru sugari și adolescenți, fiind în vigoare diferite programe de vaccinare. Persoane de orice vârstă pot primi recomandarea să se vaccineze sau să recupereze vaccinurile neadministrate. Pentru persoanele din anumite grupuri cu risc mare, se pot aplica recomandări specifice de vaccinare.

Tratamentul imediat este esențial. Acesta se face cu antibiotice. Specialiștii spun că asistența medicală promptă poate îmbunătăți considerabil șansele unei evoluții favorabile și poate reduce riscul de complicații.

Please follow and like us:
Pin Share