A devenit oficial în România din 11 octombrie. Toți românii vor beneficia de această lege când vor merge la cumpărături

A devenit oficial în România din 11 octombrie. Toți românii vor beneficia de această lege când vor merge la cumpărături

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a anunțat că a intrat în vigoare ordinul ca operatorii economici care vând la raft să-i informeze pe consumatori cu privire la reducerea volumului sau greutății produselor.

Guvernul dorește să combată fenomenul shrinkflation

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a anunțat că prevederile Ordinului 359 din 14 mai, anul acesta, cu privire la informarea clienților la vâzarea produselor preambalate al cător volum sau greutate a scăzut, au intrat în vigoare.

„Au intrat in vigoare prevederile ORDINULUI nr. 539 din 14 mai 2024 privind informarea consumatorilor la comercializarea produselor preambalate al caror volum sau a căror greutate a scazut, emis de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor”, a informat Protecția Consumatorilor.

Prin aceste măsuri, Guvernul dorește să combată fenomenul numit shrinkflation, o practică comercială și o tehnică de marketing care constă în reducerea dimensiunii unui produs, menținând sau chiar crescând prețul acestuia.

Ciolacu: „Este, de fapt, o scumpire camuflată”

„Este gata și ordinul președintelui ANPC de stopare a fenomenului prin care comercianții scad gramajul produselor, dar lasă prețurile la fel. Această formă de înșelăciune împotriva consumatorului se încheie astăzi”, a anunțat anterior premierul Marcel Ciolacu.

„Producătorii trebuie să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, iar prețul produsului este neschimbat. Aplicăm sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a spus Ciolacu.

„Unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că asta e o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor. Este, de fapt, o scumpire camuflată și nejustificată economic sub un ambalaj foarte asemănător”, preciza, în luna mai, președintele PSD.

Pe fondul inflației

Shrinkflation este o practică folosită în mai multe țări unde inflația actuală afectează toate sectoarele economiei, în special industria alimentară, unde costurile de producție sunt în creștere iar marile grupuri încearcă să repercuteze această creștere a costurilor asupra consumatorilor.

Astfel că una dintre soluțiile utilizate de anumite mărci este de a reduce dimensiunea produselor, dar nu și prețul acestora, fără a avertiza sistematic consumatorii în prealabil.

„Prezentul ordin stabilește obligația operatorilor economici care comercializează la raft produse destinate consumului în spații de vânzare de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs prin reducerea volumului sau greutății acestora, având prezentarea, ambalajul, forma, dar fără a se limita la acestea, identice, în condițiile menținerii aceluiași preț. Prezentul ordin nu se aplică vânzărilor la distanță”, precizează actul normativ.

Informarea clienților, vizibilă și lizibilă

Operatorii economici se asigură de existența prețului pe unitatea de referință la locul de comercializare la care aplică modificarea volumului sau a greutății produsului.

„Aunci când operatorul economic oferă spre vânzare un produs preambalat a cărui volum sau a cărui greutate a fost redusă, acesta are obligația informării consumatorilor cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul volumului sau greutății chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare.

Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă și lizibilă prin folosirea de către operatorii economici a mesajului din placheta prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.(3) Obligația de informare prevăzută la art. 2 se aplică pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la data punerii în vânzare, la raft, a produsului cu volum sau greutate redusă”, mai precizează respectivul ordin.

Redresarea economiei mondiale după criza economică Covid-19 a dus la o accelerare a inflației. De ani de zile, ONG-uri precum Foodwatch, care luptă pentru transparență în industria alimentară, avertizează asupra acestei practici, denunțată din ce în ce mai des de asociațiile de consumatori.

 

Please follow and like us:
Pin Share