Aceasta este cea mai veche stațiune montană din România. Locul este unul unic, însă este destul de departe de București

Aceasta este cea mai veche stațiune montană din România. Locul este unul unic, însă este destul de departe de București

Aceasta este cea mai veche stațiune montană din România. Locul este unul unic, însă este destul de departe de București. Turiștii care pleacă din cel mai mare oraș al țării trebuie să străbată o distanță de aproximativ 307 kilometri.

Așa arată cea mai veche stațiune montană românească. Are peisaje superbe și aer curat, dar e la o distanță mare de Capitală

Așa arată cea mai veche stațiune montană românească. Are peisaje superbe și aer curat, dar e la o distanță mare de Capitală. Bucureștenii trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că au de făcut un drum de peste 4 ore.

Călătorii trebuie să ajungă pe versantul nord-estic al Munților Cindrel, la numai 32 de kilometri de municipiul Sibiu. Aici se găsește un loc care reprezintă o atracție pentru turiști în fiecare anotimp, inclusiv vara.

Oamenii pot practica sporturi de iarnă în sezonul rece, iar în perioadele calde se pot bucura de priveliștea spectaculoasă și de aerul curat. Situată la o altitudine de 1442 m stațiunea este construită în județul Sibiu. E a doua cea mai înaltă stațiune, după Rânca.

Așadar, Păltiniș este considerată a fi cea mai veche stațiune din România. A fost înființată de Societatea Carpatină Transilvania în anul 1894. Dispune de mijloace de transport pe cablu, cazări diverse și peisaje parcă desprise din tablouri. Are un climat ozonat, ideal pentru tratarea asteniilor.

De asemenea, climatul este perfect pentru persoanele care suferă de hipertiroidism benign, bolilele Basedow sau afecțiuni pulmonare. Stațiunea are temperaturi medii anuale de aproximativ 4 grade Celsius, cu veri răcoroase și ierni aspre.

Zăpada persistă aproximativ 120 de zile pe an, iar cele mai bune condiții meteo pentru practicarea sporturilor de iarnă sunt din decembrie până în aprilie. În plus, turiștii pot face diverse trasee montane până la Poiana Oncești, Stana Gaujoara sau Poiana Lupilor.

Ce obiective turistice are cea mai veche stațiune montană din țară

Cea mai veche stațiune montană din țară nu este căutată doar pentru sporturile de iarnă, ci și pentru obiectivele turistice pe care le are. Călătorii care ajung în această parte a României pot vizita munții și rezervația naturală Cindrel.

Cele peste 9.000 de hectare sunt dominate de roci dure, șisturi cristaline și un relief accidentat. Turiștii pot observa numeroase văi cu versanți puternic înclinați. Între Șugag și Tău Bistrei se formează un spectaculos defileu.

De asemenea, călătorii pot vizita Schitul Păltiniș, care este o biserică de lemn ridicată în deceniul trei al secolului XX și ctitorită de mitropolitul Nicolae Bălan. A fost construită din meșteri din localitatea Rășinari și este acoperită cu șindrilă.

Lăcașul de cult are hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. În acest loc se află mormântul filozofului român Constantin Noica. Unul dintre obiectele de valoare care se păstrează în interiorul acestei biserici este icoana Sfintei Paraschiva, care datează din anul 1904.

Please follow and like us:
Pin Share