Acesta e cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cinci minute în apropierea lui pot fi fatale pentru orice om

Acesta e cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cinci minute în apropierea lui pot fi fatale pentru orice om

Care este el mai periculos obiect de pe Pământ? Dacă stai chiar și numai cinci minute în apropierea lui, acest lucru poate fi fatal și se poate ajunge la deces.

Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Doar cinci minute în apropierea lui pot provoca moartea

Cel mai periculos obiect de pe planetă este un rest rămas de la dezastrul de la centrala Cernobîl, care a avut loc în 1986. Oamenii care petrec doar cinci minute în prezența acestuia își pot pierde viața.

Este vorba despre “piciorul de elefant”, un obiect mortal. Dacă petreci 300 de secunde în preajma acestuia, atunci vei mai avea de trăit numai două zile.

“Piciorul de elefant” este, de fapt, o bucată de lavă solidificată, având o lățime de doi metri. Aceasta s-a format din miezul topit al reactorului nuclear de la Cernobîl.

Deși au trecut mai bine de 38 de ani de la topire, nimeni nu ar trebui să intre în camera unde se află obiectul. Pericolul pe care acesta îl provoacă poate persista chiar și pentru sute de ani.

Reactorul numărul 4 de la centrala nucleară din Cernobîl a avut o creștere neașteptată a puterii, la 26 aprilie 1986. Procedurile de oprire de urgență au eșuat, iar temperaturile din miez au crescut și mai mult.

Până atunci când au fost introduse barele de control care ar fi încetinit reacția, era deja târziu. Astfel, temperaturile intense au dus la fisurarea barelor.

După puțin timp, apa de răcire s-a vaporizat, iar presiunea a crescut până la explozia reactorului. Așa s-a produs cel mai grav dezastru nuclear din toate timpurile.

În toamna din acel an, atunci când echipele de intervenție încercau să limiteze radiațiile, au descoperit sun reactor o cameră care era cea mai periculoasă de pe planetă.

Atunci când s-a răcit, în final, amestecul de nisip, beton și combustibil nuclear, un nou material s-a solidificat. Acesta se numește “corium”.

Datorită formei sale distinctive, o masă de corium căzută în coridorul cu aburi de sun reactor a căpătat denumirea de “Picior de elefant”.

Piciorul de elefant Cernobîl, fotografiat în 1996. Sursa foto: Atlas Obscura/Artur Korneyev

“Piciorul de elefant” este extrem de periculos

“Piciorul de elefant” emitea, în 1986, 10.000 de roentgeni (o măsură a radiațiilor) pe oră. Aceasta este de aproximativ 1.000 de ori doza necesară pentru a duce la cancer.

O oră de radiații la un nivel atât de mare este egal cu a face patru milioane și jumătate de radiografii toracice, notează retetesivedete.ro. Potrivit specialiștilor, doar 30 se secunde de expunere provoacă amețeli și oboseală, manifestate în decurs de o săptămână.

Celulele umane încep să se dezintegreze după două minute de expunere. După patru minute, se instalează simptome precum diaree, vărsături și febră, iar cinci minute deja înseamnă deces, după doar două zile.

În anul 2016, un adăpost din beton și oțet, numit New Safe Confinement, a fost amplasat deasupra reactoarelor nucleare pentru a preveni alte scurgeri. Pentru a se asigura că praful de uraniu nu e dispersat, în cazul în care ar avea loc altă explozie, a fost întărit cu o structură de oțel.

Coriumul este foarte rar și a fost produs de doar cinci ori în istorie. Din acest motiv, nimeni nu știe cum s-ar putea schimba “Piciorul de Elefant” de-a lungul timpului.

Materialul nuclear se răcește încet și, cel mai probabil, va rămâne periculos timp de mulți ani. Doar câteva fotografii ale obiectului au fost realizate până acum.

Please follow and like us:
Pin Share