Afacerea care a înflorit pe timp de secetă într-o localitate din România. Planta care aduce zeci de mii de euro profit

Afacerea care a înflorit pe timp de secetă într-o localitate din România. Planta care aduce zeci de mii de euro profit

Un tânăr din centrul țării a pus la cale afacerea care, chiar și pe timp de secetă extremă, îi aduce un profit uriaș. Ce plantă cultivă bărbatul în livada pe care o deține.

Cultivarea alunelor, afacerea profitabilă și pe timp de secetă într-o localitate din România. O livadă aduce și 70.000 de euro profit

România traversează în 2024 cea mai intensă secetă din ultimii ani. Sute de mii de hectare sunt afectate în proporție foarte mare, astfel că fermierii cer ajutorul statului.

Pe de altă parte, există o serie de culturi pentru care lipsa precipitațiilor nu este deloc o problemă, ba dimpotrivă. Este și cazul alunelor. Aceste mici fructe i-au adus un profit uriaș unui antreprenor din Ardeal.

Ciprian, un bărbat din Alba, a pus bazele unei afaceri mai puțin obișnuite, dar care îi aduce venituri peste medie. Acesta cultivă aluni din variate soiuri italiene, iar recolta o vinde cu prețuri destul de piperate.

În acest an, seceta a venit în ajutorul celor care au culturi de aluni. Se anunţă o recoltă dublă faţă de anul trecut. Specialiștii spun că o livadă bine îngrijită poate aduce un profit de 70.000 de euro.

În fericita ipostază de a scoate bani frumoși pe cultura sa de aluni este și Ciprian Bogdan. Acesta deține o livadă în localitatea Sâncrai, lângă Aiud, județul Alba.

Eu care produc de atâția ani și mă ocup de tot ce se întâmplă în livada asta, sunt șocat de ce văd. Atâtea alune nu am văzut în viaţa mea sub un pom!”, spune Ciprian, pentru Observator News.

Fermierul din centrul țării cultivă un soi italian de alun. Spune că, ulterior, tot în peninsulă va exporta şi recolta de anul acesta. A adunat din livada sa de 6 hectare circa 14.000 de kilograme

Aluna iese curată, mai trebuie sortată în proporție de 5%. Pentru un preţ bun. Aproximativ între 3 şi 5 kg pe plantă“, spune Ciprian Bogdan, cultivator de alune.

În ceea ce privește prețul alunelor, kilogramul pleacă la export cu un tarif de 5 euro. În piețele din țară prețul este de 50 de lei kilogramul. Alunele sunt o sursă mare de proteine. Acestea întăresc sistemul imunitar și rezistența oaselor. În afară de gustul delicios, alunele oferă un aport important de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.

Please follow and like us:
Pin Share