Afacerea cu care Radu are un succes nebun în România. Produsele se dau ca pâinea caldă, chiar și în străinătate. Românii adoră să le mănânce, un kilogram costă 100 de lei

Afacerea cu care Radu are un succes nebun în România. Produsele se dau ca pâinea caldă, chiar și în străinătate. Românii adoră să le mănânce, un kilogram costă 100 de lei

O afacere de familie are un succes nebun în România, produsele pregătite de Radu Botaș fiind extrem de apreciate inclusiv de străini. Un kilogram se vinde și cu 100 de lei.

Un bărbat din Arad are o afacere de succes. Produsele sunt pregătite chiar în gospodăria sa

Întreaga activitate se desfășoară chiar în gospodăria românului, în localitatea Apateu, din județul Arad, potrivit Observator News. Familia lui Radu prepară boia „de casă”, folosind o rețetă veche de sute de ani.

Această afacere are un mare succes în România, având în vedere că vorbim de un condiment care nu lipsește din casele oamenilor. Ce metodă folosește arădeanul pentru a pregăti boia?

Înainte să fie transformați în condiment, ardeii roșii sunt lăsați la uscat, în razele soarelui. Se depozitează în saci, care ulterior sunt lăsați în camera de uscare. Temperatura de aici este controlată, pentru a se extrage umezeala din ardei.

„În trecut, înainte de a se pune în saci, se înșiră pe ață, când nu exista metoda sacilor, după ce se pune la uscat la soare se controlează non stop să vedem când e trasă apa din ea și după care există o cameră de uscat cu foc”, a declarat cultivatorul Radu Botaș, conform sursei citate.

„Am vândut 300 de kg de boia și mi-am cumpărat prima mașină”

După ce se lasă la uscat afară, aproximativ două săptămâni, sacii sunt depozitați în camera respectivă. Aici este făcut focul în sobă, la o temperatură potrivită, ca ardeiul să obțină culoarea frumoasă.

După încă o săptămână și jumătate, ardeii sunt zdrobiți și măcinați. Acum câțiva ani, prețul pentru un kilogram de boia era de 150 de lei, fiind printre cele mai scumpe condimente.

În prezent, costul pentru un kg este între 80 și 100 de lei. Boiaua din Apateu ajunge și în afara granițelor, fiind foarte apreciată. „Oamenii și-au făcut case, și-au cumpărat mașini cu banii obținuți.

Eu personal în 94 când mi-am cumpărat prima mașină am vândut 300 de kg de boia.  Astăzi? Astăzi probabil o trotinetă electrică dacă o iau cu 300 de kg de boia”, a adăugat bărbatul.

Please follow and like us:
Pin Share