Afacerea cu doar 5 angajați cu care a dat lovitura un român din Spania. Din ce face bani: “În România nu știu unde ai putea vinde produsul”

Afacerea cu doar 5 angajați cu care a dat lovitura un român din Spania. Din ce face bani: “În România nu știu unde ai putea vinde produsul”

Plecat în Spania în urmă cu mai bine de două decenii, un român a pus pe picioare afacerea extrem de profitabilă care îi aduce un venit uriaș. Recunoaște, cu amărăciune, că în țară nu avea astfel de oportunități de business.

Un român aflat în Spania a pus pe picioare afacerea care îi aduce zeci de mii de euro pe sezon. Are doar 5 angajați

La începutul anilor 2000, milioane de români au luat calea vestului pentru o viață mai bună. Foarte mulți dintre ei au ajuns în Spania, numiți fiind la acea vreme ”căpșunari”.

Acum, o parte dintre ”căpșunarii” de odinioară s-au transformat în veritabili antreprenori. Este și cazul lui Călin. În anii 2000, acesta a plecat din țară pentru ”o viață mai bună”.

Nu i-a fost ușor, însă a muncit, a tras din greu, iar azi a devenit el patron. Cultivă căpșuni pe o suprafață de 6 hectare de teren şi dispune de doar 5 angajați. Toți sunt din Maroc.

Spune, pentru Observator News, că muncitorii îi sunt suficienți, asta pentru că în serele lui plantele sunt înălțate şi fructele se culeg mult mai uşor. Pentru acest sistem a investit 50 de mii de euro, fonduri europene. I-a fost ușor în Spania. Fără birocraţie, simplu şi rapid.

Întrebat cât îi rămâne profit după toată munca, la finalul unei campanii de cules, Călin spune: ”Cam 20-30-40 de mii… depinde de campanie”. El admite că dacă ar fi rămas în țară i-ar fi fost imposibil să facă asta.

Nu cred că aș fi reușit în România. În ţară nu ştiu unde ai putea vinde produsul pe care îl faci. Aici ai un depozit unde poţi să mergi să dai marfa”, recunoaște fermierul român stabilit în Spania.

Problema ridicată de Călin este una pe care cei aflați în țară o recunosc. În România, dacă sunt singuri, antreprenorii din domeniu nu pot să producă şi să depoziteze suficient de multă marfă ca să intre în supermarketuri.

Cum mulți nu se asociază în cooperative, ei nu au nicio șansă în faţa produselor de import. Statistica spune că, anual, cetățenii români consumă 6.000 de tone de căpșuni aduse din afară, pentru care plătim peste 10 milioane de euro.

Please follow and like us:
Pin Share