Afacerea prin care un tânăr a dat lovitura. Florin s-a bazat pe o idee pe care mulți români o evită

Afacerea prin care un tânăr a dat lovitura. Florin s-a bazat pe o idee pe care mulți români o evită

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba despre consumul de produse ecologice. Lipsa de încredere și prețul sunt principalele motive pentru care oamenii fug de aceste produse. Nici fermierii nu se înghesuie să producă ecologic, pentru standardele din domeniu sunt foarte costisitoare și greu de bifat.

Afacerea prin care un tânăr a dat lovitura în Călărași

În aceste condiții, ce a făcut Florin este cu adevărat curajos și demn de laudă. Conform Observatornews.ro, afaceristul vinde pe platforme de livrare și în restaurante și îi încurajează și pe ceilalți fermieri să treacă pe ”bio”. În cazul lui, livada pe care o deținea de 15 ani a fost transformată în afacere bio recent.

Florin vinde fructe și produse conservate natural, în zona Călărași. “Noi aici, în Călăraşi, avem un sol care este foarte bogat în cernoziom şi asta dă foarte multă savoare fructelor. Trebuie să avem foarte multă grijă ce substanţe folosim.

Ele trebuie să fie 100% ecologice, pentru că dacă punem ierbicide sau pesticide, este foarte uşor să curăţăm terenurile de buruieni şi de iarbă dar ajung foarte uşor şi în fructe”, a declarat Florin Marin.

Potrivit sursei citate, România cultivă în sistem bio doar 5% din suprafața agricolă. Asta înseamnă fără îngrășăminte și pesticide, însă produsele a 13.000 de fermieri sunt cu 25% mai scumpe decât cele provenite din agricultura tradițională, extrem de toxică. Românii nu prea consumă alimente bio, drept dovadă statisticile din UE.

Produsele bio nu sunt la mare căutare în România, doar în alte țări din UE

Un român consumă între 2 și 4 euro pe an pentru astfel de produse. La polul opus se află Danemarca, Suedia sau Austria, țări în care cetățenii țin mult mai mult la sănătate. “Dacă omului i-ai explica ce înseamnă un produs bio, atunci categoric produsele vor fi vândute în cantităţi mai mari.

Dar principala cauză este preţul, care este puţin mai ridicat şi puterea de cumpărare care este foarte scăzută“, explică Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta. Curtea Europeană de Conturi crede că statul român se face vinovat pentru această situație, pentru că fermierii bio nu sunt sprijiniți.

Ministrul PSD Florin Barbu ar vrea să schimbe această situație și să crească de trei ori suprafața agricolă certificată biologic. “Subvenţia este de 590 de euro pe hectar. Ne dorim foarte mult să crestem aceasta suprafată, ne dorim ca copiii noştri să mănâce produse sănătoase şi ecologice. Ţinta noastra până în 2027 este de peste 2 milioane de hectare.

Sectorul avicol a avut o crestere foarte mare la puiul ecologic şi la ouăle ecologice”, s-a lăudat ministrul agriculturii. “Este o perioadă de tranziţie de la perioada în care tu ca producător ai făcut agricultură convenţională şi tranzitezi către agricultură ecologică. Această perioadă poate să dureze între 2 şi 5 ani în funcţie de tipul de cultură. Dacă ai un hectar de cultură convenţională, poţi să rezolvi problema buruienilor cu un cost de 30-80 de lei”, a punctat, la rândul său Dan Constantinescu, proprietar fermă ecologică.

Please follow and like us:
Pin Share