Ai credit la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen sau CEC Bank? Vei plăti rate mai mici dacă îndeplinești această condiție

Ai credit la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen sau CEC Bank? Vei plăti rate mai mici dacă îndeplinești această condiție

Indicele ROBOR la trei luni, după care sunt calculare costurile creditelor de consum cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,57% pe an, după ce Banca Națională a României a efectuat reduceri ale dobânzilor.

Scădere dar nu și efect semnificativ

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) la trei luni, după care se stabilesc ratele dobânzilor variabile, a înregistrat o scădere în ultimele luni, aujungând la o valoare de 5,57%, după ce Banca Națională a României a operat reduceri de dobândă.

Această scădere poate apare ca una semnificativă, de la 6,21% la începutul anului și de la 7,56 la ședința din 3 ianuarie anul trecut. Mai ales că, în funcție de indicele ROBOR la trei luni se calculează o parte mare din ratele populației la credintele în lei.

Efectul în realitate al acestei scăderi în privința ratelor lunare ale românilor nu este unul semnificativ, scrie news.18.ro. Debitorii rămân să se confrunte în continuare cu provocări financiare de natură să-i afecteze.

Astfel că, potrivit sursei citate, scăderea indicelui ROBOR are un impact destul de limitat asupra ratelor lunare. Spre exemplu, în cazul unui credit de 250.000 de lei pentru o perioadă de 30 de ani, rata lunară scade cu doar 40 de lei (scade de la 2.065 lei, cât a fost în iulie, la 2.024 lei).

Teoretic, orice reducere înseamnă o veste bună pentru români dar 40 de lei înseamnă prea puțin, mai ales că se plătesc rate aproape de două ori mai mari ca în anii precedenți.

IRCC crește din octombrie

Pe de altă parte, mai există un indicator care se folosește pentru calcularea ratelor dobânzilor creditelor acordate românilor: IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor.

Începând cu această toamnă, IRCC va crește, ceea ce va reprezenta o nouă provocare pentru bugetele românilor. Începând cu 1 octombrie, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor va crește până la 6%, rezultă din datele BNR. Acest nou IRCC se va aplica până la data de 31 decembrie, când vor fi publicate noile date.

Și în acest caz impactul pentru același credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, calculat raportat la IRCC, se va traduce printr-o rată lunară mai mare cu 23 de lei (de la 2077 la 2100 lei). Nici aici nu este vorba de o cifră mare dar totuși va pune o presiune mai mare pe buzunarele  oamenilor, care se confruntă constant cu creșteri generalizate de prețuri și ale traiului zilnic.

Please follow and like us:
Pin Share