Alegeri parlamentare 2024. Calendarul scrutinului. Când începe oficial campania electorală

Alegeri parlamentare 2024. Calendarul scrutinului. Când începe oficial campania electorală

Luna trecută, executivul a stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034 care este “calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaților din 2024, desfășurate la data de 1 decembrie”.

Alegeri parlamentare 2024. Calendarul scrutinului

Actul normativ menționat precizează că debutul campaniei electorale va fi în data de 1 noiembrie, ar finalul va fi în data de 30 noiembrie la ora 7.00.

Partidele politice, organizațiile minorităților, precum şi alianțele politice au termen până în data de 10 septembrie pentru a depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianțe electorale.

Alegerile parlamentare din România se desfășoară la 1 decembrie 2024, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 98/2024 privind “unele măsuri pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024” şi în baza Hotărârii de Guvern nr. 755 din 4 iulie 2024 privind “stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut termen până la data de 7 septembrie 2024 pentru a comunica Biroului Electoral Central numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral și numărul de semnături necesar pentru susținerea candidaturilor la nivel național, precum şi în fiecare circumscripție electorală.

Termenul pentru depunerea listelor de candidați

Românii cu drept de vot care au domiciliul în țară și reședința în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, pot să se înregistreze în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul la secția de votare până la data de 16 septembrie. Înscrierea se poate face online, pe site-ul votstrainatate.ro.

În data de 2 octombrie expiră termenul până la care partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune listele de candidați. Biroul Electoral Central constituit pentru acest scrutin are apoi termen până la 4 octombrie ca să se pronunțe prin decizii privind admiterea sau respingerea candidaturilor.

Alegătorii din străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență până la 17 octombrie. Înscrierea se face online pe site-ul votstrainatate.ro.

Tot până la 17 octombrie, competitorii electorali pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

19 octombrie este data până la care Birourile electorale de circumscripţie admit sau resping candidaturile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţiile electorale din ţară.

Termenul pentru stabilirea ordinii candidaților pe buletinele de vot

Partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale şi organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri au termen până la 22 octombrie pentru a stabili și depune semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). Urmează ca BEC să le înregistreze sau să le respingă până la data de 26 octombrie. Candidaturile circumscripțiile electorale din ţară rămân definitive în 28 octombrie.

La 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie stabileşte, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.

BEC are termen până la 1 noiembrie ca să aducă la cunoştinţa publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecţilor, aduc la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare şi a sediilor acestora. Tot până la 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afişajul electoral.

Când începe oficial campania electorală

Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00. Până la 16 noiembrie, Regia Autonomă “Monitorul Oficial” imprimă buletinele de vot, compania Naţională “Imprimeria Naţională” – S.A trebuie să confecţioneze timbrele autocolante, iar Regia Autonomă “Monetăria Statului” confecţionează ştampilele cu menţiunea “VOTAT”.

“Până la 21 noiembrie, primarii au obligaţia de a pune la dispoziţia partidelor politice, a alianţelor politice, a alianţelor electorale şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor a unui extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau hârtie.

Cu maximum 3 zile înaintea datei votării, adică până la 28 noiembrie 2024, ora 24:00, are loc depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot, prin corespondenţă, la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă”, mai prevăd dispozițiile legale.

Programul de votare

O altă obligație a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară este aceea de a afişa, cu o zi înainte de alegeri, la loc vizibil, la sediul secţiei de votare, câte două exemplare din buletinele de vot, vizate şi anulate de preşedintele biroului electoral de circumscripţie.

La 30 noiembrie 2024, ora locală 7:00, începe prima zi de votare în străinătate. Votarea în străinătate are loc până la 1 decembrie, ora locală 21:00.

La 1 decembrie, ora 7:00, începe votarea în ţară. “Alegătorii români din ţară şi din străinătate, care la 1 decembrie, ora 21.00, se află la la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la ora 21.00 se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot continua votarea până la ora 23.59.”

Please follow and like us:
Pin Share