Alertă de la MAE: “Evitați orice călătorie în această țară”. Un român a murit, iar alți doi au fost răniți acolo, în ultimele zile

Alertă de la MAE: “Evitați orice călătorie în această țară”. Un român a murit, iar alți doi au fost răniți acolo, în ultimele zile

Pe lângă victimele din România, MAE transmite că a mai fost rănită o altă persoană, cetățean al unui alt stat. Incidentul a avut loc în contextul degradării situației de securitate din Congo, țară pentru care e valabil avertismentul de călătorie 8/9 – Evitați orice călătorie! Acum, MAE transmite că victimele vor fi identificate în curând, iar familiile lor vor fi înștiințate despre moartea acestora.

Alertă de la MAE: “Evitați orice călătorie în această țară”

”Din informaţiile comunicate reprezentanţilor misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată şi două persoane rănite au cetăţenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetăţenia altui stat. Până în prezent, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară.

Ambasada României la Luanda menţine situaţia în atenţie prioritară şi continuă dialogul cu autorităţile congoleze competente”, a transmis MAE.  Așa cum arată Al Jazeera, Congo a fost devastată de conflict de mai bine de 30 de ani. Creșterea tensiunilor din Republica Democratică Congo (RDC) a atras din nou atenția globală asupra crizei de securitate din regiunea de est a țării africane, regiune bogată în minerale și râvnită de toate părțile implicate în război.

Luptele intense dintre forțele armate congoleze (FARDC) și gruparea rebelă M23 din agitata provincie Kivu de Nord a țării au forțat mii de civili să-și părăsească casele în ultimele două săptămâni. Zeci de persoane au fost ucise și sute de mii au fost strămutate din ianuarie, de la începutul acestui an.

Există temeri că capitala regională, Goma, care găzduiește aproximativ două milioane de oameni și aproximativ jumătate de milion de persoane strămutate, ar putea cădea în curând în fața rebelilor M23. Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”intensificarea violenței” după ce M23 (Mișcarea 23 Martie) a bombardat aeroportul Goma.

Războiul din Congo a ucis peste 6 milioane de oameni în ultimii 30 de ani

Măcinată de conflict de mai bine de 30 de ani, insecuritatea RDC este cauzată de mai mulți factori. În afară de M23, numeroase alte grupuri armate, forțe congoleze și străine se luptă pentru control, mai ales în partea de est a țării. Aproximativ șase milioane de oameni au fost uciși din 1996 și mai mult de șase milioane de persoane rămân strămutate în estul RDC.

Rebeliunea M23 a fost un conflict armat izbucnit în Kivu de Nord, Republica Democrată Congo (RDC), care a avut loc între Mișcarea 23 Martie și forțele guvernamentale, în data de 4 aprilie 2012 și 7 noiembrie 2013. S-a încheiat când a fost încheiat un acord de pace, iar trupele M23 s-au predat în Uganda.

Rebeliunea a făcut parte din luptele continue din regiune după încheierea oficială a celui de-al Doilea Război din Congo în 2003. Conflictul a fost reluat la sfârșitul anului 2021 după ce ”generalul” rebel Sultani Makenga și 100 de luptători au atacat orașul de graniță Bunagana, însă au eșuat. Câteva luni mai târziu, cu o forță mult mai mare, rebelii mișcării M23 și-au reluat atacul și au capturat Bunagana.

Conform experților, gruparea M23 acuza autoritățile congoleze că nu au reușit să lupte împotriva rebelilor hutu din Rwanda care s-au stabilit în estul Congo-ului după genocidul din Rwanda din 1994, precum și alte grupuri armate care reprezintă o amenințare pentru tutsi congolezi.