Alertă în România după debutul toamnei. Zeci de oameni au ajuns de urgență la spital. Intoxicațiile pot fi severe

Alertă în România după debutul toamnei. Zeci de oameni au ajuns de urgență la spital. Intoxicațiile pot fi severe

Medicii de la spitalul din Târgoviște vorbesc despre cazurile de intoxicații cu ciuperci din ultima perioadă. Aceștia transmit informații cu privire numărul de persoane care au ajuns pe mâna lor după ce au consumat ciuperci necomestibile.

Intoxicații cu ciuperci otrăvitoare

Cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște vorbesc despre cazurile de intoxicații cu ciuperci pe care le-au avut începând cu luna octombrie. Au tratat atât cazuri ușoare, cât și grave, cele din urmă necesitând spitalizare.

„În cursul zilelor de 6-7 octombrie s-au prezentat nu mai puţin de 15 cazuri cu intoxicaţie acută cu ciuperci otrăvitoare, în 8 octombrie s-au înregistrat 5 cazuri, în 9 octombrie 2 cazuri, iar în 11 octombrie 5 cazuri, incidenţa prezentărilor din această cauză fiind într-o continuă creştere în ultimele două săptămâni, simptomatologia fiind polimorfă, de la forme uşoare până la unele forme grave la care s-a impus spitalizare”, se precizează în comunicatul Spitalului Judeţean Târgovişte.

Potrivit medicilor, ciupercile necomestibile pot fi ușor confundate cu cele comestibile, mai ales de persoanele necunoscătoare. Cei care pleacă la cules de ciuperci sunt rugați să acorde o atenție sporită în acest sens, deoarece consecințele pot fi fatale.

Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra simptomelor care apar după ingerare. Pot apărea tulburări digestive, adică vărstături, scaune diareice, deshidratare, dar și tulburări cardiovasculare, ca bradicardie, hipertensiune arterială sau colaps vascular.

Nu în ultimul rând, experții vorbesc și despre tulburări neurologice. Acestea se manifestă prin stări de confuzie, delir, convulsii și în cele mai grave cazuri, comă. De asemenea, pentru unele persoane poate surveni până și decesul.

„Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea.

Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termic, de particularităţile consumatorilor (afecţiuni somatice asociate, teren alergic). Se recomandă consumul de ciuperci achiziţionate din locuri avizate şi evitarea consumului de ciuperci crude”, mai informează Spitalul Judeţean Târgovişte.

În continuare, cadrele medicale roagă persoanele care manifestă astfel de simptome să se prezinte, de urgență, la spital. Cei de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgoviște informează că primele semne apar în primele 12 ore de la consum. Starea de sănătate se poate altera într-un ritm alert, cu consecințe grave.

Please follow and like us:
Pin Share