Alimentul de bază care se va scumpi în România. Explicația comercianților pentru majorarea prețurilor

Alimentul de bază care se va scumpi în România. Explicația comercianților pentru majorarea prețurilor

Românii trebuie să se aștepte la scumpiri. Brutarii sunt din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu prețul grâului. Mai mult, aceștia cred că vor rămâne cu marfa pe raft, nevândută. Seceta din acest an a distrus mai multe culturi.

Pâinea se va scumpi în România

Românii vor vedea prețuri mai mari afișate pe rafturi, din cauza secetei care a afectat culturile de grâu, porumb și floarea soarelui. Deși prețurile pentru grâu este similar cu cel de anul trecut din aceeași perioadă, brutarii susțin că urmează o mărire a prețurilor.

Prețul grâului pentru morărit costa, în anul 2023, spre finalul lunii octombrie, 215 euro pe tonă Free On Bard în Portul Constanța. Anul acesta, în data de 4 octombrie, grâul costa în jur de 212 euro pe tonă.

Nu numai vremea secetoasă de anul acesta influențează prețurile, ci și importurile din Ucraina. În acest sens, se așteaptă o modificare la prețul pâinii. Oamenii din conducerea unei fabrici de pâine se așteaptă ca vânzările să scadă în viitor.

„În următoarea perioadă se anunță foarte mari majorări a materiei prime și vom fi nevoiți și noi să ridicăm prețul. Consider că volumul de vânzări va fi influențat, anticipăm cu cel puțin 15% vânzările vor fi mai mici”, a spus Constantin Zaharia, managerul unei fabrici de panificație, potrivit realitatea.net.

Apa îmbuteliată, mai scumpă în România

În comparație cu locuitorii altor țări europene, românii scot din buzunar sume mari de bani și pentru apa îmbuteliată. O sticlă de apă minerală plată sau carbogazoasă de 2 litri costă, în București, între 3,45 de lei și 4,68 de lei, potrivit unor date centralizate de zf.ro din Monitorul Prețurilor.

Pentru această statistică s-au luat în considerare trei branduri extrem de cunoscute de români, cum ar fi Borsec, Aqua Carpatica și Dorna. Prețul poate să difere în funcție de magazinul sau retailerul care o vinde.

Într-un magazin Mega Image, o sticlă de Aqua Carpatica ajunge la suma de 4,79 de lei. La acest preț se adaugă și taxa de garanție pentru PET de 50 de bani. Un bucureștean cheltuie pe lună, dacă bea mai mult de doi litri pe zi, între 300 și 500 de lei.

„Preţul apei minerale din retailul românesc a crescut accelerat în ultimii ani. Cred că acum plătesc de două ori sau chiar mai bine pentru aceeaşi sticlă de apă. Mai mult decât atât, în România, supranumită nu de puţine ori „Patria apelor mine­rale”, preţul e mai mare decât aproape peste tot în Europa”, spune o româncă, potrivit sursei.

Please follow and like us:
Pin Share