Alimentul unic în lume care se produce numai în România. Se stă și câte 8 ore în frig pentru el, se face într-un singur loc din țară, dar nu mulți români îl consumă

Alimentul unic în lume care se produce numai în România. Se stă și câte 8 ore în frig pentru el, se face într-un singur loc din țară, dar nu mulți români îl consumă

Alimentul unic în lume care se produce numai în România. Prepararea sa este un proces amplu, iar gustul este unul desăvârșit. Din păcate, nu mulți români au avut ocazia să îl guste.

Alimentul unic în lume care se produce numai în România

Fără doar și poate, gastronomia autohtonă cuprinde multe preparate delicioase. România se poate lăuda cu multe produse speciale, unele dintre ele chiar atestate la nivel european.

Poate că nu mulți români știu, dar la noi în țară se produce un aliment unic în lume. Datorită modului elaborat de preparare, gustul său este desăvârșit și complimentat de cei care l-au gustat.

Novacul afumat din Țara Bârsei este un produs pe care îl găsim exclusiv în România. Acest pește se găsește în apele din lunca Oltului, iar pescuirea sa are loc doar în perioada rece a anului.

Novacul este un pește special datorită faptului că are un conținut scăzut de grăsime. Pescuitul, sortarea și popularea lui nu sunt deloc treburi ușoare, iar pentru a ajunge o adevărată delicatesă în farfurii, este nevoie de multă muncă.

Pescarii pleacă la primele ore ale dimineții să prindă novacul. Pescuitul nu se realizează cu năvodul, ci direct cu mâna. Pescarii intră în apa rece de maxim 4 grade, acolo unde stau și câte 8 ore pentru a prinde novacul.

Novacul afumat se comercializează din România ajunge în Italia, Irlanda și Germania

Pescuitul novacului este o adevărată artă. Peștele se sortează când e puiet, se populează, se hrănește corespunzător, apoi se sortează din nou. Pescarii aleg să-l pescuiască iarna, când apa este mai rece, iar peștele intră în hibernare.

Apa rece pe care pescarii o suportă cu greu este esențială pentru prepararea delicatesei. Novacul afumat din Țara Bârsei nu ar avea același gust dacă nu ar fi recoltat din ape atât de reci, de 3 – 4 grade.

Novacul afumat din Țara Bârsei se prepară cu mare atenție, iar solzii lui se curăța manual. După ce se decapitează și se eviscerează, fileul de pește rămas stă la sărare – maturare timp de 16 – 24 de ore.

Următorul pas este afumarea care îi dă și un gust aparte. Rumegușul folosit este cel din lemn de esență tare, precum fagul. Pentru a ajunge o adevărată delicatesă în farfuriile pofticioșilor, novacul stă la afumat 5 ore.

În fiecare zi, în magazinele din România ajung 70 de kilograme de novac afumat din Țara Bârsei. Produsul unic din România este apreciat și peste hotare, ajungând în țări precum Irlanda, Italia și Germania.

Please follow and like us:
Pin Share