Amazon a fost dat în judecată în România. Un angajat din Iași a obținut daune morale de mii de lei

Amazon a fost dat în judecată în România. Un angajat din Iași a obținut daune morale de mii de lei

Gigantul Amazon a fost dat în judecată în România. Un angajat al Amazon Development Center România, centrul de dezvoltare din Iași, a câștigat în instanță procesul împotriva companiei americane și a obținut daune morale de 200.000 de lei.

 

Ce a obținut românul în urma procesului

Românul a obținut în instanță pe lângă daunele morale și încetarea „actelor de hărțuire morală”, precum și anularea măsurii de plasare a sa în programul de îmbunătățire profesională Pivot. Totuși, sentința nu este definitivă și poate fi atacată de ambele părți la instanța superioară, conform observatornews.ro.

 

„Un angajat a fost hărțuit de către una dintre cele mai mari companii de comerț electronic din lume. Hărțuirea s-a centrat în jurul utilizării ilegale de către companie a unui plan de îmbunătățire a performanței (Performance Improvement Plan – PIP), un instrument care ar trebui să fie destinat dezvoltării angajaților, dar care a fost utilizat pentru a-i forța pe angajați să se epuizeze și, eventual, să plece.

 

În acordarea acestor daune, judecătorii au transmis un mesaj puternic către corporațiile de trilioane de dolari: românii nu sunt de unică folosință sau trecuți cu vederea. Nu suntem o piață îndepărtată sau nesemnificativă în care companiile globale pot impune practici neloiale fără consecințe. Decizia instanței subliniază faptul că trebuie respectată demnitatea angajaților români. Corporațiile multinaționale, oricât de puternice ar fi, trebuie să respecte legea și să respecte drepturile angajaților”, a declarat avocata angajatului.

 

Ce răspuns a dat compania

 

Compania americană a declarat că nu este de acord cu această decizie și va face recurs. „Ca majoritatea companiilor, avem un proces de management al performanței care îi ajută pe managerii noștri să identifice cine din echipele lor are performanțe bune și cine are nevoie de mai mult sprijin. Marea majoritate a colegilor noștri îndeplinesc sau depășesc în mod regulat așteptările, dar pentru numărul mic de angajați care nu o fac, le oferim coaching și oportunități pentru a-i ajuta să se îmbunătățească. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, este posibil să fim nevoiți să discutăm despre plecarea lor din companie. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont atât de interesul angajatului, cât și de interesul nostru ca societate”, a declarat pentru Aleksandra Zarychta-Kuzalska, Head of Corporate Communications in CEE, Amazon pentru Profit.

Please follow and like us:
Pin Share