Amenzi de 1.000 de lei pentru un gest aparent banal în trafic. Șoferii riscă să rămână fără carnet pentru asta

Amenzi de 1.000 de lei pentru un gest aparent banal în trafic. Șoferii riscă să rămână fără carnet pentru asta

Conform Codului Rutier 2024, toți șoferii ar trebui să fi atenți atunci când sunt în trafic, pentru că există anumite ”gesturi” care le pot aduce amenzi de peste 1.000 de lei și chiar îi pot lăsa fără carnet. Așadar, câteva gesturi aparent banale care aduc puncte de penalizare și restricționarea dreptului de a circula pe drumurile publice.

Amenzi de 1.000 de lei pentru un gest aparent banal în trafic

Conform RTV, printre cele mai des întâlnite deprinderi la români sunt cele prin care oamenii ”dau flashuri” altor conducători auto. Utilizarea nejustificată a mijloacelor luminoase poate să atragă sancțiuni serioase, cum ar fi și utilizarea claxonului. Potrivit OUG 195/2002 art. 108, punctul 1, ”utilizarea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul şi tractorul agricol sau forestier care circulă în faţa sa, în aceeaşi direcţie de mers”, poate aduce amenzi și penalizare.

Mai mult, cine semnalizează intermitent cu farurile în trafic, adică ”dă flashuri” se poate alege cu 2-3 puncte-amendă, adică între 330 și 495 de lei. Mai mult, acestora și se adaugă 2 puncte de penalizare, pe lângă o sancțiune suplimentară introdusă șoferilor agresivi care abuzează de flashuri. Gestul e considerat mai nou agresiune în trafic și poate primi amendă de 825 de lei.

”Se aplică suspendarea carnetului auto pentru 30 de zile. Semnalele emise de șoferi în trafic, utilizându-se de faza lungă în mod intermitent, sunt ilegale. Faza lungă poate fi utilizată pe drumurile publice atunci când șoferul nu se intersectează cu un alt vehicul”, arată specialiștii, conform sursei citate. Așadar, șoferii ar face bine să se liniștească pentru a nu plăti.

Iată ce mai prevede, această lege. ”2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier care circulă din sens opus și nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz”.

Legea este extrem de dură cu șoferii care o încalcă, de la amenzi la anularea carnetului

La fel se sancționează și ”depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic sau circulaţia pe un sector de drum pe care accesul este interzis”.

Șoferii trebuie să mai fie atenți la ”nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, precum și la nerespectarea obligaţiei de a folosi şi pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres şi pe drumuri naţionale europene (E)”.

În fine, este sancționată ”oprirea neregulamentară, dar și folosirea incorectă a luminilor de drum faţă de autovehiculul şi tractorul agricol sau forestier care circulă în faţa sa, în aceeaşi direcţie de mers”. Reamintim că în România la fiecare 24 de ore mor 4 oameni în accidente rutiere, tocmai pentru că șoferii încalcă deseori regulile.

Din păcate nici autoritățile nu iau nicio măsură, iar infrastructura din țara noastră a rămas mult în urma infrastructurii din țările civilizate din Europa. Cu toate acestea, cu ajutorul fondurilor PNRR, ministrul Sorin Grindeanu a accesat mai multe proiecte interesante de infrastructură care vor îmbunătăți statistica în următorii ani.

Please follow and like us:
Pin Share