Amenzi de până la 10.000 de lei, de la 1 iunie. Ce trebuie să știe românii care dețin o firmă

Amenzi de până la 10.000 de lei, de la 1 iunie. Ce trebuie să știe românii care dețin o firmă

Românii care dețin societăți comerciale sunt obligați să se adapteze noilor reguli stabilite de Fisc. În caz contrar, ei riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de cifra de afaceri a firmei.

De azi e obligatoriu raportarea în cinci zile la e-Factura

Modificările vizează obligativitatea agenților economici de a încărca facturile emise în sistemul e-Factura, gestionat de ANAF. Operațiunea trebuie realizată în maxim cinci zile de la emiterea facturilor.

Noile modificări fiscale ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 aprilie 2024, însă guvernul a decis să le amâne până la 1 iunie.

Pe de altă parte, de luna viitoare, toate facturile vor fi emise, primite și înregistrate exclusiv prin sistemul e-Factura. Acestea pot fi verificate imediat și apoi vor ajunge la client. Atât furnizorul cât și clientul trebuie să fie înscriși în Spațiul Privat Virtual.

Încălcarea acestei reguli începând cu 1 iulie atrage amenzi în valoare de 15% din valoarea facturii, potrivit Digi24.

Persoanele fizice nu trebuie să înregistreze facturile primite

Cu alte cuvinte în perioada 1 – 30 iunie 2024, se vor sancționa doar neraportarea în SPV de către emitenți a facturilor electronice în e-Factura, în termen de cinci zile lucrătoare. Destinatarii nu riscă nicio sancțiune dacă acceptă facturi în sistemele ”clasice”. Sancțiunile vor putea fi ”văzute” abia în iulie”.

De la 1 iulie 2024, atât cei care emit, cât și cei care acceptă factură în alt format decât cel stabilit prin sistemul e-Factura, vor fi amendați.

Sistemul e-Factura se aplică, pentru moment, doar în situațiile în care atât emitentul cât și beneficiarul sunt persoane juridice. Excepție fac doar facturile încasate prin vouchere de vacanță, de către persoanele fizice, care trebuie raportate prin e-Factura.

“e-Factura – sistem obligatoriu de facturare electronică a fost demarat în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale”, arată reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice.