Amenzi uriașe pentru patronii care întârzie plata salariilor sau acordă salariul în plic. Klaus Iohannis a promulgat legea

Amenzi uriașe pentru patronii care întârzie plata salariilor sau acordă salariul în plic. Klaus Iohannis a promulgat legea

Astfel, Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat Legea nr. 117/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii. Legea va pedepsi munca full-time pe contract part-time, dar și pe cea cunoscută drept ”plata la plic”.

Amenzi uriașe pentru patronii care întârzie plata salariilor

Practic, angajatorii nu vor mai putea să acorde un salariu minim pe economie în acte și diferența la negru, în mână.  Cât despre angajatorii care întârzie fără motiv plata salariilor angajaților, aceștia riscă amenzi chiar și de 10.000 de lei, pentru fiecare angajat.

Conform acestei legi, ”munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”, conform Libertatea.

Legea mai menționează că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. Așadar, nici angajații care stau peste program nu mai trebuie să tolereze această situație și se pot plânge ITM, potrivit Libertatea.

Amenzile pentru angajatorii care întârzie salariile vor fi de 10.000 de lei per angajat, dar nu mai mult de 200.000 de lei.  Cât despre cei care dau salariile în plic, la negru, vor primi o amendă de 8.000 de lei. La fel sunt amenzile și pentru angajatorii care își țin oamenii peste program, fără să-i plătească.

Amenzi uriașe pentru patronii care plătesc salariile la plic, la negru

Desigur, aceste situații pot fi identificate de controale inopinate ale ITM, dar și prin plângeri făcute de angajații care se consideră nedreptățiți. Conform articolului 166 din Codul Muncii, parte integrantă din Legea 53/2003:

(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
(3) Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 165, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.

Conform unor date recente, 1,5 milioane de salariați din România erau plătiți în iulie 2024 cu salariul minim pe economie de 3000 de lei brut și încă 350.000 cu salariul minim de 4000 de lei. Cu toate acestea, situația e puțin diferită.

Asta, pentru că mulți dintre acești oameni primesc în acte salariul minim, însă restul vine ”la plic”, tocmai pentru ca patronii să nu plătească taxe. Tocmai aici vrea să intervină Guvernul, într-o zonă gri a economiei care până acum a fost lăsată să supraviețuiască în orice condiții.

Rămâne de văzut dacă patronii își vor permite să treacă salariile reale pe ”cartea de muncă” și să nu ofere diferențe ”la negru în plic”, pentru că asta ar însemna automat falimentul pentru mulți dintre ei. La fel, angajații ar putea accepta în continuare situația, fiind conștienți că nu au unde să-și găsească un alt loc de muncă, cred analiștii.

Please follow and like us:
Pin Share