Animalul care a fost recent reintrodus în fauna de lângă România. Este o specie sălbatică și eliberarea lui în natură va spori biodiversitatea. Contribuie chiar și la reducerea riscului de incendiu

Animalul care a fost recent reintrodus în fauna de lângă România. Este o specie sălbatică și eliberarea lui în natură va spori biodiversitatea. Contribuie chiar și la reducerea riscului de incendiu

Animalul care a fost recent reintrodus în fauna de lângă România. Este o specie sălbatică și eliberarea lui în natură va spori biodiversitatea. Contribuie chiar și la reducerea riscului de incendiu. Va stimula turismul pe bază de natură.

Specia care revine în fauna de lângă țara noastră. Exemplarul sălbatic joacă un rol important în reducerea riscului de incendiu

Specia care revine în fauna de lângă țara noastră. Exemplarul sălbatic joacă un rol important în reducerea riscului de incendiu. Cercetătorii au ajuns la concluzia ca acesta, pe cale de dispariție încă din anul 2016, merită să fie luat în vizor.

Animalul care va putea fi observat în Delta Dunării, în Stepa Tarutino din Ucraina, este kulanul turkmenean, numit și măgar sălbatic transcaspic. Acesta mai este cunoscut și drept onagru turkmenistan sau pur și simplu kulan.

Concret, este vorba de o subspecie de onagru originară din Asia Centrală, care a început să fie în declin în multe zone, însă care începe să crească ușor în locurile de reintroducere. Unul dintre acestea este aproape de România.

Recent, 20 de kulani au fost eliberați în natură de către Rewilding Europe și Rewilding Ucraina, lucru care sporește biodiversitatea. În plus, specialiștii transmit că animalul va reduce riscul de incendiu și va stimula turismul bazat pe natură.

Organizațiile au anunțat că ruda sălbatică a măgarului domesticit se găsește într-o zonă de pădure de 8.000 de hectare, pe marginea nordică a Deltei Dunării din Ucraina. Tot în această regiune au fost eliberate și 8 căprioare.

Incinta mare și împrejmuită din Stepa Tarutino este una potrivită pentru kulan, care are spațiul suficient pentru a se plimba. Acesta este primul pas al unui program de reintroducere pe termen lung în această țară.

Animalul care a fost reintrodus în această parte a lumii a venit din Rezervația Biosferei Askania-Nova din sudul Ucrainei, unde o turmă mică a fost adusă din Turkmenistan în 1950 și ulterior crescută. A stat în carantină 30 de zile și apoi a făcut o călătorie rutieră de 550 de kilometri.

În altă ordine de idei, echipa Rewilding Ucraina a transmis că cei 8 masculi și cele 12 femele se vor putea acomoda ușor în această incintă împrejmuită. În plus, viețuitoarele au fost etichetate cu gulere GPS înainte de a fi eliberate în sălbăticie.

O turmă mică de kulani. Sursa foto: fondationsegre.org

Kulanul, animalul reintrodus în Delta Dunării din Ucraina

„Acest program este cu adevărat interesant, deoarece kulanul, care a fost odată răspândit pe scară largă în unele părți ale Europei, poate îndeplini un rol vital de pășunat în medii uscate și reci”, a declarat Deli Saavedra, coordonatorul Rewilding Europe Rewilding Area, scrie ewilding-danube-delta.com.

Kulanul, animalul reintrodus în Delta Dunării din Ucraina, va putea fi controlat de autorități în perioada următoare pentru că se urmărește crearea unei turme viabile. Organizațiile doresc ca specia să se înmulțească până în 2025.

Cercetătorii își doresc ca animalul sălbatic să crească de la 250 până la 300 de exemplare, în zona Tarutino. În prezent, kulanul poate fi observat în Mongolia și în populații mici izolate din Turkmenistan, Kazahstan și Uzbekistan.

Kulanul e unul dintre cele mai rapide animale de pe pământ. Poate atinge viteze de până la 70 de kilometri pe oră. De asemenea, e o creatură socială care formează turme bine structurate pentru a se apăra de prădători, cum ar fi lupul, șacalul auriu și câinii fără stăpân.

Please follow and like us:
Pin Share