Animalul crescut de români doar pentru plăcerile străinilor. Are o carne bogată în proteine, dar care ajunge imediat la export. Magazinele din România nu sunt interesate și statul nici măcar nu mai știe numărul exemplarelor

Animalul crescut de români doar pentru plăcerile străinilor. Are o carne bogată în proteine, dar care ajunge imediat la export. Magazinele din România nu sunt interesate și statul nici măcar nu mai știe numărul exemplarelor

România stă foarte bine la capitolul exportului cărnii de animale. Străinii cunosc foarte bine importanța unei alimentații de calitate. În timp ce unii români nici măcar nu știu ce gust are carnea unor anumite animale, străinii se delectează cu ea.

Ouăle și carnea de gâscă, la mare căutare peste hotare

În ultima vreme, românii au început să se axeze mai multe pe agricultură și creșterea animalelor. Cei care au avut curaj, au riscat și au intrat în acest domeniu, fără să știe cât de profitabil poate fi.

În județul Bihor, Marius și Daniel, tată și fiul au pus bazele unei afaceri înfloritoare. Cei doi au propria fermă de gâște și, deși sunt păsări populare, românii nu sunt adepții consumului de carne sau preparate din gâscă.

Afacerea lui Marius și a lui Daniel are succes datorită faptului că totul ajunge la export. Cei doi exportă totul în Ungaria, de la ouă, boboci de gâscă și chiar și pene.

Afacerea merge de minune, însă, fermierii recunosc că dacă ar fi stat în străinătate, ferma de gâște le-ar fi putut aduce milioane de euro. Însă, din păcate, România nu este foarte dezvoltată la acest capitol.

Gâștele fermierului din Bihor au fost lăudate și de chef Cătălin Scărlătescu

În ciuda popularității gâștei ca specie de păsări, aceasta nu se află printre preferatele românilor atunci când vine vorba de consumul ei. Restaurante au introdus recent în meniu preparate din gâscă, semn că drumul se deschide și pentru crescătorii de gâște.

Pentru ca ferma lor de gâște să prindă contur, Marius și Daniel au făcut o investiție substanțială. Cu 30.000 de euro bani împrumutați, cei doi au reușit să cumpere 3.000 de gâște.

Deși totul merge mai bine decât s-ar fi așteptat, Marius și fiul lui au un mare regret. Și anume, faptul că majoritatea producției ajunge peste hotare, semn că românii nu sunt deloc tentați să încerce produse de gâscă.

Momentan, familia lui Marius se bucură din plin de profit. Afacerea lor generează sume uriașe datorită exportului. Potrivit lor, în fiecare săptămână, peste 4.500 de ouă de gâscă parcurg 130 de kilometri până în Ungaria.

Planul familiei nu se oprește aici. Marius și Daniel vor să își extindă ferma de gâște și să facă, de ce nu, un sector și pentru carne. Cei doi vor să facă și un abator de gâște, mai ales că în România nu există niciunul.

Please follow and like us:
Pin Share