Animalul exotic care a apărut în parcurile din București. E originar din Africa, dar și-a găsit loc și în România

Animalul exotic care a apărut în parcurile din București. E originar din Africa, dar și-a găsit loc și în România

Un animal exotic animă peisajul urban al României. Originar din Africa, și-a găsit loc în parcurile din București.

Animalul exotic care a apărut în parcurile din București. E originar din Africa, dar și-a găsit loc și în România

În ultimii 15 ani, un animal exotic și-a făcut apariția în peisajul urban al României. Cunoscut sub numele de Micul Alexandru (Psittacula krameri), acest papagal originar din Africa a fost observat pentru prima dată în București în 2009.

Inițial, exemplare ale acestei specii africane au fost observate în Parcul Tineretului și Parcul Sticlăriei din București, potrivit HotNews.ro. Însă prezența lor în România nu este rezultatul unei migrații naturale. Unii oameni speculează că papagalii au fost eliberați intenționat, în timp ce alții cred că au evadat din colivii.

O caracteristică interesantă a speciei Micul Alexandru este capacitatea de a memora și reproduce până la 250 de cuvinte, dacă petrece mult timp cu oameni.

Contrar tuturor așteptărilor, acest animal exotic cu pene nu doar că a supraviețuit iernilor aspre ale României, dar a reușit să-și creeze o mică comunitate. Conform unui studiu realizat de biologul Dani Drăgan, membru al Societății Ornitologice Române, populația acestor papagali a cunoscut fluctuații interesante de-a lungul anilor. Punctul culminant a fost atins în 2013, când în România existau 19 exemplare libere.

Originar din Africa, Micul Alexandru trăiește în Parcurile din București

În prezent, Bucureștiul găzduiește patru indivizi, în timp ce Iașiul a devenit casa pentru alți trei sau patru. În restul țării, aparițiile sunt sporadice și fără stabilire permanentă.

„În București momentan sunt patru indivizi, iar în Iași sunt de asemenea trei-patru indivizi. Aceste păsări sunt constante, deci putem vorbi despre o populație constantă. În celelalte zone din România, în mare parte au fost, tot așa, păsări scăpate, dar care nu au rămas în zona respectivă. Poate au rămas pentru o perioadă scurtă de timp, dar pe parcurs au dispărut,” a explicat Dani Drăgan, pentru Agerpres, conform b365.ro.

În 2016-2017, s-au observat tentative de cuibărire în Parcul Tineretului, unde trei perechi au fost documentate. Cu toate acestea, în 2024 nu s-au mai înregistrat cuibăriri confirmate.

Micul Alexandru este o specie colonială, preferând să trăiască în grupuri. Datorită adaptabilității lui, a reușit să se descurce de minune în orașele din România.

Please follow and like us:
Pin Share