Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață

Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață

Animalul foarte cunoscut care a început să dispară din Europa în ultimii ani. Trăiește și în România, însă anumiți factori afectează această specie.

Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa

În ultimele decenii, a fost observată o schimbare destul de mare în rândul vrăbiuțelor, al căror număr a ajuns să fie destul de scăzut, mai ales în mediul urban, dar și în anumite zone rurale.

Declinul nu este unul izolat, ci s-ar manifesta la nivel global. Treptat, vrăbiuțele au început să dispară din Europa. Cu toate acestea, încă nu au fost clarificate cauzele declinului.

Ornitologii și specialiștii în conservare lucrează constant pentru a putea înțelege mai bine această situație. Sunt efectuate cercetări extinse, iar specialiștii monitorizează populațiile de vrăbii și, totodată, studiază comportamentul acestor păsări.

Toate speciile din această familie de păsări sunt afectate. Declinul este unul în toată Europa. Mai mult, nu doar vrăbiile sunt în pericol, ci există îngrijorări cu privire la întregul ecosistem urban.

Vrăbiuțele reprezintă indicatori ai sănătății din mediul urban, dar pot semnala și alte probleme mai mari, care pot afecta biodiversitatea, dar și sănătatea sistemelor urbane.

În prezent sunt mai multe teorii prin care specialiștii încearcă să explice dispariția acestor păsări. Multe dintre ele se referă la dezvoltarea și creșterea rapidă a orașelor. Acestea par să avanseze într-un ritm nesustenabil pentru vrăbii.

Reducerea spațiilor verzi reprezintă una dintre ipoteze acceptate de mulți. Zonele urbane s-au extins, iar vrăbiuțele și-au pierdut habitatele naturale. Sunt din ce în ce mai puține parcuri urbane, grădini și alte spații verzi. unde aceste păsări aveau adăpost, dar și surse de hrană, potrivit omofon.ro.

Numărul vrăbiuțelor este într-o continuă scădere. Sursa foto: Pixabay

Poluarea afectează foarte mult vrăbiile

Poluarea aerului ar putea fi o altă cauză posibilă a dispariției vrăbiuțelor. Din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și a altor poluanți, sănătatea acestor păsări ar putea avea de suferit. Astfel, speranța lor de viață, precum și capacitatea de a se reproduce, sunt reduse.

Folosirea pesticidelor în zonele aflate aproape de orașe ar putea fi un alt motiv al dispariției acestor păsări. Substanțele chimice reduc disponibilitatea insectelor, cu care vrăbiuțele obișnuiesc să se hrănească.

Orașele au reprezentat, ani la rând, habitatul potrivit pentru vrăbii, deoarece acolo găseau hrana de care aveau nevoie, dar și locuri pentru a cuibări.

Aceste lucruri au devenit tot mai rare în ultima perioadă. Acestea își făceau cuiburi în cavitățile și structurile din țigle sau dintre clădiri, însă construcțiile urbane au acum alte structuri.

Concurența pentru hrană poate fi un alt factor care duce la dispariția treptată a vrăbiilor. În orașe se dezvoltă populația altor specii de păsări, cum ar fi corvidele sau pescărușii, iar vrăbiuțele sunt nevoite să se lupte mai mult pentru a face rost de hrană.

Păsările mai mari și mai agresive domină, de multe ori, sursele de hrană. Astfel, mai există și presiunea prădătorilor, un alt motiv pentru care vrăbiile au început să dispară în număr tot mai mare.

Cercetătorii încearcă să găsească soluții pentru conservarea acestor păsări. Este nevoie de schimbări majore în privința mediului urban, cum ar fi amenajarea mai multor spații verzi sau instalarea cuiburilor artificiale.